Annons

Utvecklingsbloggen

Anna Thurfjell

Anna Thurfjell

”Design is not what it looks like. It’s how it works”, så sa gurun Steve Jobs.

Hur ska egentligen en affärssajt funka? Vad är viktigt att tänka på i en design av en affärssajt? Och varför inte göra den attraktiv på samma gång?

Snabb, snabbare, snabbast var de viktigaste ledorden. Det är en självklarhet att vara snabb i nyhetsförmedling men i det begreppet fanns även strävan att kommunicera tydligare och att ge snabbare signaler om vad som är viktigast, här och nu.

Det nya designkonceptet för SvD Näringsliv.se är bland annat ett nytt sätt att strukturera startsidan och sortera informationen och ett snabbt sätt att visa börsen i realtid högst upp på sajten. Startsidan har fokus på att visuellt och kraftfullt presentera de stora händelserna och samtidigt lyfta fram sajtens stora innehåll i lättöverskådliga ämnesboxar.

Upplev själv hur den nya affärssajten på www.nliv.se ser ut…

Den nya designen ska lyfta siffrorna, vara mer användarvänlig och ge en kontrastrik, lättöverskådlig design som snabbt går att scanna av. Det gör vi bland annat med vårt eget typsnitt Sueca web, i sans, Sueca Headline Sans. SvD har utvecklat sitt eget typsnitt för webb med typsnittformgivaren Mário Feliciano på Feliciano Type Foundry i Portugal.

En avgörande faktor i all utveckling är ett bra lag. Designlaget bestod av Mark Porter, brittisk designkonsult som bland annat utvecklat The Guardian (digitalt & på papper), samt Lars Wästfelt, Martin Lissmyr och Gustaf Forslund på webbyrån Oktavilla. Vi har också fått viktig feedback från riktiga användare så även denna gång har processen skett i samspel med våra trogna läsare.

Vi har skapat en attraktiv affärssajt och jag säger som skådespelerskan Audrey Hepburn: ”I believe in Pink”.

Anna Thurfjell

Fakta Designpriser

Svenska Dagbladet har stoltheten över att ha hedrats med över 100 designpriser mellan 2005-2012 varav de mest prestigefyllda designpriserna är: World’s Best Designed 2005 av SND, Europe’s Best Designed Newspaper av ENC 2009 och i år utsåg SND Svenska Dagbladet till: Best in Show: och vi hamnade i riktigt fint sällskap i kategorin ”Tablet experience” i tävlingen SND Best Of Digital Design:
Redesignen av SvD.se som lanserades i fjol har hedrats med flera prestigefyllda designpriser, bl a en Award Of Excellence från The European Newspaper Competition och en silvermedalj från Svenska Designpriset.