Webben stagnerar

Trender En trend som sedan ett tag varit tydlig för oss, men som idag visade sig vara generell, kan illustreras så här:

 

Genom att slå samman besökssiffrorna från landets tio största nyhetssajter (se förteckningen nedan) bekräftas tesen: Webben har stagnerat som plattform. Den aktuella trafiktillväxten sker bara på mobilsajter och genom mobila terminaler. Siffrorna är helt offentliga och kan laddas ner från KIA-index.

Uppdaterat: Som många av läsarna påpekar i kommentarerna nedan är det inte webben generellt som stagnerar. Jag har använt webben (kanske lite slarvigt) i den betydelse vi ofta använder den inom min bransch, som en beteckning på vår webbsida, skilt från andra ”kanaler” där vi publicerar nyheter som mobilsajten eller våra appar. Men mycket riktigt är det samma internet alla använder och där ser vi en fortsatt stark tillväxt. Intresset för att ta del av nyheter, information och underhållning via digitala kanaler fortsätter öka.

Dipparna i kurvan visar sommar- och jultrafik. Peaken i början av 2011, beror på tsunamin i Japan och när man ser på den gula kurvan ser man att tidningarnas webbsajter inte har haft högre trafik sedan dess. Nya toppnoteringar från början av det här året (se den blå kurvan) beror helt på tillväxten i mobiltrafik.

Trenden är tydlig, så nästa fråga är hur vi på medieföretagen hanterar den.

 • vi har nått det antal besökare vi kan nå på webbsajterna – hur flyttar vi fokus från att kasta in till att ta hand om de besökare vi har?
 • ska vi börja utveckla sajter och tjänster efter en mer mogen publik?
 • har säljavdelningen och mediebyråerna sett potentialen i de mobila kanalerna?
 • var lägger vi utvecklingsfokus – webben eller de mobila kanalerna?

Sajternas besökssiffor redovisas i KIA-index som unika besökare, sidvisningar och besök. För den här jämförelsen tycker jag det är mest relevant att använda antalet besök. Det speglar över tid bättre intresset för att besöka en sajt oavsett hur man besöker den. Antalet sidvisningar varierar för respektive sajt och under vissa tider räknade många nyhetssajter automatiska omladdningar.

I och med att alla inte separat redovisar sin mobiltrafik finns det ett stort antal mobila besökare som ligger på den gula kurvan i diagrammet, så skillnaden blir större i verkligheten. Under 2009 började sajterna separat redovisa trafiken på sina mobilsajter.

Fotnot: I kurvorna ovan ingår bara de tio största dagstidningarnas webbsiffror (Metro undantagen, då den inte redovisas på KIA). Följande sajter från KIA-listan ingår: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, DI, GP, Sydsvenskan, HD, VK och UNT. Följande redovisar separat sina mobilsajter: Aftonbladet, Expressen, DN, SvD och Sydsvenskan.

Visa kommentarer (29 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Avpixlat är större än GP, vilket blir plats 6. Gör om, gör rätt.

 • http://blogg.svd.se/utvecklingsblogg Ola Henriksson

  Som jag noterat i fotnoten: Jag har bara tagit med de tio största dagstidningarnas webbsidor. Man kan skära på olika sätt, men jag har gjort det här urvalet.

 • http://pulse.yahoo.com/_YLCTDCQCVE5V45FB53BHA334SI Jens

  Hrm, en relevant tilläggsfråga är väl varifrån de nämnda mediernas huvudsakliga, vinstgenererande intäkter kommer. Jag har en känsla av det fortfarande varken är från webben eller de mobila kanalerna.Den här delen av mediabranschen har börjat bli alltmer bisarrt inrättad. Pengarna man tjänar på sitt traditionella distributionsmedia, utgivning av papperstidning, investeras i ständigt nya elektroniska kanaler med osäker intjäningsförmåga. Man hoppar från tuva till tuva samtidigt som man rabblar mantrat om ”papperstidningens död”.Om webben nu börjar stagnera är det bara en tidsfråga innan även de mobila kanalerna gör det. Och sedan nästa kanal och nästa, etc. Är det då rimligt att ställa sig frågan om det bara är de två senaste tuvorna man bör satsa på?

 • Anonym

  Dock ser kurvan inklusive mobil trafik ut att ha jämn tillväxt fortfarande. En mindre dramatisk formulering av samma fenomen är att fler och fler väljer att surfa från sina mobila enheter i fall de annars skulle suttit vid en dator — samma användningsområde och samma tillväxt men på nya enheter. Det vill säga att den enda anpassning som behövs är att se till att webben funka lika bra oavsett vilken produkt folk väljer att surfa med. ”Mobil webb” är ingen egen plattform.

 • http://twitter.com/dsrg Anders Ekbom

  Är det verkligen ”webben” som stagnerar? Snarare är det väl ”surfning via stationära och bärbara datorer” som stagnerar till förmån för mobila enheter? För det är väl fortfarande webben som vi surfar på..?

 • Gustav Svalander

  Tesen är felaktig av den enkla anledningen att sidvisningarna är relativa till hur mycket _tid_ folk lägger till sitt surfande av de specifika sidorna. Om folk spelar mer spel så kommer ”sidvisningarna” att hamna där istället. Det hela är ett zero-sum spel eftersom varje person har sin givna tid vid webb-enheten men besöker olika platser varje gång.Det är helt befängt att påstå att webben har stagnerat. Undersökningen är baserad på en löjligt liten del av Internet och en ypperligt liten bråkdel av vart Svenskar använder sina Internetuppkopplingar till både i mobila och stationära-enheter.

 • Gustav Svalander

  För SVDs del kan jag tipsa om en lösning då man ur sin kikare verkar se att webben stagnerar. Öka närvaron på Internet.

 • Anonym

  Precis. Jag tänkte precis samma sak. Missledande rubrik. 

 • Anonym

  ”Webben” stagnerar inte alls. Det är den blå kurvan som räknas. 

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  Att läsarna mer och mer använder mobiler för att läsa betyder bara att de inte sitter vid datorn när de läser längre. Det är samma publik imo, och den trenden är obruten.

 • http://blogg.svd.se/utvecklingsblogg Ola Henriksson

  Hur menar du?

 • http://blogg.svd.se/utvecklingsblogg Ola Henriksson

  Tack för kommentarer. Och som många av er påpekar är det inte webben generellt som stagnerar. Jag har använt webben (kanske lite slarvigt) i den betydelse vi ofta använder den inom min bransch, som en beteckning på vår webbsida, skilt från andra ”kanaler” där vi publicerar nyheter som mobilsajten eller våra appar. Men mycket riktigt är det samma internet alla använder och där ser vi en fortsatt stark tillväxt. Intresset för att ta del av nyheter, information och underhållning via digitala kanaler fortsätter öka.

 • http://twitter.com/petfre Peter Frey

  Det handlar om en beteendeförändring i samhället. Läsarna vill konsumera nyheter i dator och de senaste åren mer och mer i mobila enheter. Att då satsa allt på en kanal utan tillväxt och som läsarna överger är knappast framtiden. Då är det garanterat över. Sedan gäller det att fortfarande ha en bra produkt även i print, men det är en annan sak.

 • http://twitter.com/Svealandet Svealandet

  Menar ni att användarna lägger ner lika mycket tid på appar som på browsers som på pappersupplaga?

 • Anonym

  En förklaring är att siter som Avpixlat, FriaTider ökat mycket kraftigt både vad gäller besökare och sidvisningar. Avpixlat ligger nu bland topp 10 av nyhetssajterna. De mångkulturella medierna sysslar med censur, desinformation, urvalsförvrängning och ren propaganda när det gäller nyheter. ledare, krönikor mm

 • Pingback: Trendbrott i webbtrafiken | MyPress.SE - Universal News Agency

 • Rosenhane

  När Lukasjenko-regimen visar sitt fula tryne reagerar svensk media.

  Det hade varit käldsamt om man hade reagerat när Kuba-regimen visade sitt fula dito sistlidna vecka men Che-romantikerna bland journalisterna lägger väl hinder i vägen.

 • Anonym

   Kränkning av luftrummet alltså! Inte konstigt att ambassadören utvisas i så fall även om det ”bara” var propaganda. Vi kan inte vänta oss att Vitrysslands ledare förstår att det gjordes i all välmening.

 • visselpipa – 휘파람

  Nu vet vi vad målet är efter Assad. Det börjar som en viskning i media.

 • World Traveller

  Exactement. Att det rader asiktsdiktatur i Sverige ar inget media latsas om. Jag tror att du har raett. Efter att ha installerat islamistiska regimer i hela Mellanostern och Nordafrika saa ar nog snart turen kommen till Europa. Vitryssland kan ju vara ett bra land att borja med.

 • Anonym

  Hmmm…är det märkligt att en flygvapenchef får sparken om luftförsvarsstyrkorna inte ens kan stoppa ett litet propellerplan? Kanske märkligt för en journalist i Sverige där inte ens generaldirektörer som missköter sina arbeten får gå men det skulle nog ske i de flesta länder eller?

  I Sverige hade facket och TV4 kopplats in och flygvapenchefen hade fått skadestånd för kränkning…

 • Anonym

  Nu kan även den rödgröna journalistkåren vara kritisk mot Vitryssland när Sovjetimperiet fallit.
  Innan dess var det en helt annan låt med kålsupartankar om NATO vs Warszawapakten.
  Trevligt att se att även journalistvänstern är påverkbar av historien.
  Nu återstår bara kritiken mot Kuba och de antisemitiska araberna på Västbanken och i Gaza så är verkligheten ifatt det rödgröna journalistkollektivet.

 • World Traveller

  Med tanke pa att polisen inte faar lamna ut signalement pa utlandska brottslingar saa laeste jag foljande i Aftonpravdas hemsida:
   
   ‘En svaart cancersjuk/lungsjuk 81-arig man blev utsliten och kastad pa gatan av en taxichauffor for att han var for langsam att kliva ur bilen’
   
  Man behover ju inte vara raketforskare for att veta att taxi-chaufforen har en onamnbar identitet.
   I en annan artikel star foljande: ‘Counterjihad kommer till Stockholm. Det finns risk för sammandrabbningar i centrala Stockholm under lördagen’ Ja inte ar det Counterjihad-deltagarna som planerar att anvaenda vald. Undrar vilka det kan vara da? Vad tror ni journalister som laeser haer?

 • Anonym

  I jämställdhetens namn måste jag påpeka att det är också för att det har gått mycket sämre generellt för män som kvinnor kan njuta av detta.

 • visselpipa – 휘파람

  Man bör dock inte jubla över att män misslyckas, i den mån de faktiskt misslyckas, för det drabbar alltid kvinnor indirekt som kollektiv, förr eller senare, även om det förstås inte drabbar samtliga.

 • Anonym

  Och ser man nu på antal inskrivna kvinnor gentemot män på de akademiska utbildningarna och antalet kvinnor som genererar slutexamen så talar det sitt övertydliga språk. Kvinnor i gemen är på stark fram marsch,vilket kommer att återspegla sig inom en period av 5-10 år (subjektiv bedömning),utan rödstrumpor,utan att någon stakat ut feministiska mål,utan genusperspektiv. 
  Blott på egna meriter.Vem vill motsäga det?Och vad skall alla highbrows inom diverse genus spektakel sysselsätta sig med då,då man behöver överge monokelseendet ?

 • Anonym

  Detta maste politikerna ta hand om. Far inte ske oreglerat! Finns ju inga politikpoang att hamta heller….Upprörande!

 • Anonym

  Återigen journalist intervjuar journalist :åhå, har du skrivit en ny bok? Vad intressant…

 • Bortom

  Per Johnsson, nu har du definitivt brutit mot sakligheten i din artikel! Synd att man inte kan anmäla artikeln till Granskningsnämnden.
  Du borde veta att lastning/lossning utförs av fristående företag och har absolut INGET med det aktuella flygbolaget att göra!

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.