Annons

Utvecklingsbloggen

Ola Henriksson

Ola Henriksson

Genom vår samarbetspartner Twingly får vi regelbundet tillgång till statistik för hur många bloggar som länkar till artiklar på SvD.se. Den senaste sammanställningen, till och med september 2011, ger en del intressanta inblickar.

Först och främst ser man att valrörelsen 2010 innebar en mycket högre aktivitet bland bloggarna för augusti och september förra året. Från närmare 17000 länkar till SvD.se under september 2010 sjönk det i år till cirka 12000, en nedgång med 30 procent. Mars i år var också en toppmånad och det beror säkerligen på jordbävningen och tsunamin i Japan. Utrikesnyheter är något som engagerar de som bloggar om våra nyheter. Mer om det senare.

Antal länkar in till oss är starkt beroende av nyhetsflödet och vilka typer av nyheter som engagerar läsare med egna bloggar. Över tid är antalet blogglänkar relativt konstant och varierar mellan 150 och 250 per dag.

Det finns flera tecken på att bloggarna har tappat i betydelse. Dels att antalet inlänkar sedan lång tid tillbaka ligger ganska stabilt. Dels att antalet unika bloggar som länkar till oss, har minskat.

Beror detta på att bloggarna överlag minskar i betydelse och att Facebook tagit över det personliga länkandet? Eller beror det på en stagnation i tillväxten i den del av bloggosfären som länkar till SvD.se? Det är lite för tidigt att se, men en utveckling intressant att följa.

Topp 3 flitigaste bloggar att länka till SvD.se under Q3 2011:
1) http://jinge.se/ – av Jan-Inge Flücht, som bloggat sedan 2003
2) http://martinmobergsblogg.blogspot.com/ – Martin Mobergs betraktelser
3) http://www.zaramis.nu/blog/ – av Anders Svensson

Den artikel på SvD.se som fick flest blogglänkar under tredje kvartalet i år var SvD:s direktrapport från häktningsförhandlingarna angående Breivik. Alla de tre mest bloggade artiklar den här perioden handlade om terrordåden i Norge. De avdelningar som fick flest blogglänkar är i ordning utrikes, inrikes och Brännpunkt.

Tack till alla er som flitigt bloggar och länkar till våra nyheter.