Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

FREDERICKSBURG Man får förstås kisa rätt rejält för att inbilla sig att man är i Toscana eller Rioja – men det bekymrar inte vinbönder i Texas som hänvisar till Medelhavsregionen när de talar om druvsort, jordmån och smak.

– De blir bättre och bättre, säger en bartender diplomatiskt i ett lyxhotell i delstatshuvudstaden Austin om Texas-vinerna.

Men, icke desto mindre, erbjuds en speciell Go Texas!-vinlista på Four Seasons. Hotellrestaurangens sommelier har valt ut viner från t ex Duchman och Inwood – som enbart är gjorda på druvor från Texas är väl värda att pröva, kan intygas.

Vingårdar med ”tasting rooms” ligger på rad i trakten väster om Austin som kallas The Texas Hill Country och är just kullig, med bl a turistorten Fredericksburg som grundades av tyska invandrare och hälsar Willkommen!

Enligt Texas jordbruksmyndigheter finns det numera 220 vingårdar i staten och industrin sysselsätter över 11000 personer. Vidare berättas att spanska missionärer började odla vin i El Paso redan på 1600-talet.

För övrigt blir intrycket att såväl lavendel som rosmarinbuskar växer sig högre i Texas…