Annons

Världenbloggen

Teresa Küchler

Teresa Küchler

I Sverige och bland svenskarna i Bryssel så har valet av en ny EU-ombudsman nästa månad inte lett till stora debatter eller skarpa uttalanden, men i Danmark går debattvågorna höga.

Greken Nikiforos Diamandouros, som suttit på posten i 10 år går i pension nästa vår för att enligt egen utsago ägna sig åt vetenskapliga skrifter. Sex hågade har lyckats få ihop de 80 namnunderskrifter från EU-parlamentariker som krävdes för att få vara med i rejset om hans jobb (som ger en årslön på 248 000 euro plus dagtraktamente och andra fördelar).

Två av dem är jurister och redan idag ombudsmän på hemmaplan, och en av dem ansvarar för migrationsfrågor i Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg. De andra tre är karriärpolitiker – EU-parlamentariker med viss renommé.

Alla Danmarks 13 EU-parlamentarikerna har lovat att inte rösta på någon av kollegorna i valet, inte ens om de kommer från den egna partigruppen. De danska ledamöterna säger att ombudsmannen som institution kommer att tappa medborgarnas förtroende om kandidaterna kan gå direkt från EU-parlamentariker till ombudsman, enligt danska tidskriften Journalisten.

– Vi tycker att det är god tradition att ombudsmannen är 100 procent oberoende. Nu vill jag inte måla fan på väggen, men det finns en klara risk att förtroendet för ombudsmannen som institution försvinner, sade den danske Folketingsledamoten Dan Jørgensen (S).

Men även journalister är oroliga för att ombudsmannen blir en politiker. En majoritet av de fall som ombudsmannen utreder varje år handlar om att EU-institutionerna vägrar att lämna ut dokument.

– Om du i flera år har gått med dina partikamrater och varit lojal mot dem, så måste jag som journalist vara misstänksam över var din lojalitet ligger (som ombudsman), säger mångåriga Brysselkorrespondenten Brigitte Alfter, som numera är tillbaka i Danmark, till Journalisten.

– För några år begärde jag att få så kallad aktinsikt i en EU-rapport om hur de använde några pengar. Jag fick avslag och överklagade, men fick avslag igen. Det andra avslaget var bland annat underskrivet av en politiker. Nu blev rapporten läckt till medierna, men annars hade jag kunnat vända mig till ombudsmannen. Men om det nu var en tidigare kollega till de personer som jag ville gräva om, och till den som skrev under avslaget fick – ja då hade jag nog tänkt över det. Var ligger då den personens lojalitet? säger Alfter i den danska journalisttidningen.

Danska EU-parlamentarikern Margrete Auken från de Gröna har nu sänt ut ett brev till alla ledamöter från Sverige, Finland och Danmark för att få med dem på en gemensam protest. Svenske moderaten Christofer Fjellner har skrivit på hittills, och andra svenska ledamöter har i samtal med SvD varit mycket kritiska till politikerkandidaterna.

Andra förstår inte kontroversen.

”Vem är bättre lämpad att förstå medborgarnas bekymmer än en tidigare parlamentariker?” frågar sig den tyska EU-parlamentarikern Doris Pack i ett mejl som Journalisten har sett.