Annons

Världenbloggen

Bertil Lintner

Bertil Lintner

Alan Shadrake, en 76 år gammal brittisk författare, har dömts till sex veckors fängelse – för att ha ”förolämpat” Singapores rättsväsende. Vad han i själva verket har gjort är skrivit en bok, Once a Jolly Hangman, som baserar sig på intervjuer med Darshan Singh, Singapores nu pensionerade bödel. Om Singhs uppgifter stämmer avrättar Singapore mer folk per capita än något annat land i världen. Han säger att han hängde omkring 1 000 personer från det att han anställdes 1959 fram till pensionen 2006 (Singapores regering har inte offentliggjort någon statistik över antalet avrättningar).

Shadrakes ”brott” är att han i boken visar hur somliga personer, de allra flesta knarkkurirer, avrättas medan andra inte gör det – baserat på politiska övervägningar om vilka domar som kan skada den lilla örepublikens handelsrelationer med vissa länder. Han menar också att medan Singapore rutinmässigt hänger folk som försökt smuggla in mer än 15 gram heroin så välkomnas f d krigsherrar från Sydostasiens Gyllene Triangel och andra ”affärsmän” som inte får visum till t ex USA. Flera av dem har avsevärda investeringar i Singapore och handlar öppet med singaporeanska företag och banker. Samma fråga uppmärksammades 1996 i en kontroversiell australisk dokumentärfilm, Singapore Sling, som påpekade att det Singapore gör i och för sig inte är olagligt, men definitivt rent hyckleri.

Shadrake greps i juli förra året då han var i Singapore för att lansera sin bok, vars titel är en anspelning på den australiska folksången Waltzing Mathilda med refrängen Once a Jolly Swagman. Förutom interjuver med den fryntlige bödeln Singh, som öppet talar och även skämtar om de avrättningar han utfört, så låter Shadrake människorättsaktivister, advokater och f d poliser komma till tals. Boken prisas av bl a Amnesty International. Men det räckte inte för Singapore, som också rutinmässigt dömer tidningar, tidskrifter och journalister för ”förtal” om de skriver något negativt om landet. Och sexveckorsdomen kanske inte blir slutet för rättsprocessen mot Shadrake. Singapores polis undersöker nu om han också gjort sig skyldig till förtal…