Författardom i Singapore

Alan Shadrake, en 76 år gammal brittisk författare, har dömts till sex veckors fängelse – för att ha ”förolämpat” Singapores rättsväsende. Vad han i själva verket har gjort är skrivit en bok, Once a Jolly Hangman, som baserar sig på intervjuer med Darshan Singh, Singapores nu pensionerade bödel. Om Singhs uppgifter stämmer avrättar Singapore mer folk per capita än något annat land i världen. Han säger att han hängde omkring 1 000 personer från det att han anställdes 1959 fram till pensionen 2006 (Singapores regering har inte offentliggjort någon statistik över antalet avrättningar).

Shadrakes ”brott” är att han i boken visar hur somliga personer, de allra flesta knarkkurirer, avrättas medan andra inte gör det – baserat på politiska övervägningar om vilka domar som kan skada den lilla örepublikens handelsrelationer med vissa länder. Han menar också att medan Singapore rutinmässigt hänger folk som försökt smuggla in mer än 15 gram heroin så välkomnas f d krigsherrar från Sydostasiens Gyllene Triangel och andra ”affärsmän” som inte får visum till t ex USA. Flera av dem har avsevärda investeringar i Singapore och handlar öppet med singaporeanska företag och banker. Samma fråga uppmärksammades 1996 i en kontroversiell australisk dokumentärfilm, Singapore Sling, som påpekade att det Singapore gör i och för sig inte är olagligt, men definitivt rent hyckleri.

Shadrake greps i juli förra året då han var i Singapore för att lansera sin bok, vars titel är en anspelning på den australiska folksången Waltzing Mathilda med refrängen Once a Jolly Swagman. Förutom interjuver med den fryntlige bödeln Singh, som öppet talar och även skämtar om de avrättningar han utfört, så låter Shadrake människorättsaktivister, advokater och f d poliser komma till tals. Boken prisas av bl a Amnesty International. Men det räckte inte för Singapore, som också rutinmässigt dömer tidningar, tidskrifter och journalister för ”förtal” om de skriver något negativt om landet. Och sexveckorsdomen kanske inte blir slutet för rättsprocessen mot Shadrake. Singapores polis undersöker nu om han också gjort sig skyldig till förtal…

Visa kommentarer (49 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • http://www.facebook.com/people/Christer-Hellström/630194867 Christer Hellström

  Därav uttrycket:”Everybody understands Mickey Mouse, few understands Einstein, and nobody understands Emperor Norton. Kanske värt att nämna att han med personligt föredöme, lär ska ha stoppat en pogrom mot asiater.
  CHris

 • BigDemonicBunny

   Överlag tycks Norton ha varit en mycket uppskattad figur. Han åt gratis på alla restauranger, han fick en uniform (och en ny när den gamla blev sliten) av olika föreningar (bland annat av San Fransiscos polisförening om jag minns rätt) och hans begravning (som blev ganska ståtlig) bekostades av en inflytelserik företagarförening.
  Men detta var förstås 1800-talet som gillade excentriska galningar (speciellt om de var bildade) bra mycket mer än vårt århundrade.

  Jag är bara besviken att varken bron eller tunneln över San Franscisco bay är uppkallade efter Kejsar Norton.

 • Anonym

  och nordstatsarmén störtade det mexikanska kejsardömet 1867.

 • Anonym

  hahiti hade en kort tid en (färgad) kejsare 1804 (då var det östra halvan) han störtades och sen var det en kung en kort tid därefter. innan var man en fransk koloni.

 • Anonym

  Det finns ett undantag till tanken på att alltid ha (en amerikansk) president som ledare. Åren efter frihetskriget mot England funderade de ledande politikerna i de tretton kolonierna på att erbjuda den preussiska prinsen Henrik (bror till Fredrik den store och en utmärkt befälhavare i krig på egen hand) titeln som president eller möjligtvis monark/kung av USA. Det hela ledde till överläggningar mellan ett tyskt sändebud och ledande amerikaner men rann ut i sanden.

 • http://hagwall.wordpress.com/ Per Hagwall

  Kan tillägga att kuppledaren på Hawaii var Sanford B Dole, ja, _den_ Dole: http://hagwall.wordpress.com/2009/10/12/yes-we-have-no-bananas/

 • http://www.facebook.com/dannie.levy Daniel Levy

  Livsmedelsverkets gränsvärde för bisfenol är 0,6mg/kg livsmedel. Dvs. 600 000 ng/kg. Högsta uppmätta värdet i studien var…. 840 nanogram.  Dvs 0,14% av högsta tillåtna gränsvärde…. panik någon?

 • Anonym

  ug/kg blir ett lite speciellt mått beroende på vilken vara det rör sig om. En konservburk med krossade tomater, nästan 100% vatten och därmed tungt i förhållande till volymen, får alltså ett högt värde om x ug frigörs till innehållet. En burk med modersmjölkersättning, som i förhållande till krossade tomater är lätt i förhållande till volymen, får ett betydligt bättre värde även om samma mängd ”x ug” frigörs till matvaran.

  Så jämförelser i ug/kg mellan olika livsmedel kan bli missvidande om densiteten skiljer mellan de olika livsmedlen.

 • Anonym

  Det finns många studier som antyder att Livsmedelsverkets gränsvärde är för högt satt så, ja, det finns absolut anledning till oro. Bara det faktum att en kemikalie tagits fram för att användas som verksam substans i hormonpåverkande läkemedel börjar användas till livsmedel är i sig oroväckande.

  Dessutom finns avslöjanden om att flera av de experter som arbetar för livsmedelsverket har nära koppling till industrin som tjänar stora pengar på t.ex. kemikalier som Bisfenol och därmed har ett egenintresse i att undervärdera riskerna. Sorgligt men sant…

 • Anonym

  Hur är det med plastbeläggningen i tetra-packs-förpackningar? Vissa konserver säljs ju så också, ska man välja det före plåtburkar?
  Känns rätt knepigt att vi omger oss med plast, inte med tanke på plasten utan med tanke på alla tillsatser i den. Hade vi haft kvar skafferierna och de svala källarförråden för mat från förr hade jag gärna velat konservera själv, på glas. Inte bara för att slippa bisfenol, men det hade varit en fin bieffekt.

 • Anonym

  Ska det vara så jävla svårt att tillverka plast (eller plastliknande) utan bisfenol? 

 • Anonym

  Ännu ett av alla ”larm” i Sverige. Folk verkar inte göra något annat än att oroa sig och ”trygghetsknarka”.

 • Anonym

  Jag håller på att bunkra upp Bullens Pilsnerkorv inför 21 december 2012 och vill veta om jag kommer att dö av bisfenolförgiftning INNAN jordens undergång!!

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Lindgren/575081914 Jan Lindgren

  Om jag läser artikeln rätt så uppmättes 840 mikrogram, dvs mer än gränsvärdet på 600 mikrogram som du hänvisar till.

 • http://pulse.yahoo.com/_R2IOTAQLA2N7XBRWDKL4MG33VE Richard

  mikrogram per kilogram.. Vilket underbart förvirrande begrepp. Å ena sidan miljondelsprefixet mikro å andra sidan tusentalsprefixet kilo.  Visserligen är kg den enda SI-enhet med prefix inkluderat, men på båda sidor är det gram, vilket leder att man bör ange halterna som andel istället för att krångla till det. T ex tredjedelar, procent eller promille.  I det här fallet kanske det vore en bra idé att använda ppm (inte premiepensionsmyndigheten) parts per million så kanske läsarna känner sig bildade istället för fördummade.

 • Anonym

  När det gäller ftalater skulle det kunna funka, eftersom de också utsöndras rätt snabbt,

  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=21943 
  men en del hormonstörande kemikalier bryts ner långsamt och lagras till stor del i kroppen, t ex vissa ytaktiva (perfluorerade) ämnen som ger en fett- eller vattenavvisande yta. Det vore förmodligen oetiskt att göra liknande experiment med dem.  

 • http://www.facebook.com/dannie.levy Daniel Levy

  Whoops, blandade ihop det med nanogram som de använde som enhet i SVD-experimentet. Ja, 0,6mg = 600 mikrogram. Variationsvidden 0.2 – 840  blir 839,8 så det är ju på gränsen. Gränsvärden sätts nästan alltid med REJÄL marginal då gränsvärdet är vad som anses vara högt i relation till risken. Är gränsvärdet satt till 10 så betyder det inte att det är 9,98 = bra, 10,01 = död som  effekten blir.

 • Vorster

  lidel? är det inte dom som har en dålig personalpolitik? Livet är en illusion! Det finns ju en viss födkrok i att leva.

 • Anonym

  Vore intressant att få veta varför Bisfenol används överhuvudtaget eller är det en förorening även i de produkter där det finns?

 • Anonym

   Tänker Du inte tvärtom? Antag att en förpackning avger 1 mikrogram bisphenol. I burken finns 100 g krossade tomater. Halten blir då 10 mikrogram per kilo. Om vi i stället har en lättviktig produkt (säg modersmjölksersättning) som väger låt oss säga 50 g per burk. Då blir halten 20 mikrogram per kilo. Den tyngre varan får en skenbart lägre halt, inte högre som du skriver. I övrigt håller jag med dig. Det är ungefär som med cesium-halten i persiljan efter Chernobyl-olyckan.

 • Anonym

  Jag försvarar inte onödig bisfenol, men ”skall inte finnas över huvudtaget”…?

  Vet du att många växter utsöndrar nervgifter, för att ta kål på fiender? Har du någonsin reflekterat över att uran, kvicksilver, kadmium, bly, etc. förekommit i varierande halter i naturen och näringskedjan sedan livets uppkomst på jorden?
   
  Gifter är en del av naturen, och livet (hur osvenskt det än kan verka).

 • Anonym

   Då växer det plast då?

 • Anonym

  Du skriver  ju att inga gifter får finnas så då får  vi väl förbjuda/utrota naturen  då.  Vi  kan  ju alltid spruta Cilit Bang på den för det får mitt gräs att dö. 

 • Anonym

   Alla gifter som TILLSÄTTS I VÅR MAT och där det då finns gränsvärden för hur mycket det får finnas!.
  Vet ni hur mycket plast det finns i våra hav….och övrigt i naturen och som går vidare till fiskar, djur o människor.

 • http://www.facebook.com/people/Åsikts-Frihet/100003693406184 Åsikts Frihet

   Det är lite fjuttigt med konspirationsteori kring detta. Betänk att SvD har gjort en praktisk forskningsinsats.

 • http://www.facebook.com/people/Åsikts-Frihet/100003693406184 Åsikts Frihet

  Såvitt jag vet är bisfenol starkt misstänkt för att de störningar på den manliga fortplaningen. Det finns välgrundade uppfattningar att det kemiska hotet är större och mer närliggande än klimathotet. Det finns här och nu och verkar för fullt. 

 • Anonym

  Ramlösa hade länge på sin etikett som markering av vattnets kvalitet att detta var RADIOAKTIVT.
  Vattnet säljs fortfarande men etiketten har fegt nog ändrat karaktär.
  Glöm alltså inte att även kolla radioaktiviteten i vad du har i glaset.

 • Anonym

  Du har i princip rätt. På flaskans etikett fanns en innehålsförteckning enligt den på etiketten avbildade Lundaprofessors noggranna analys. Där räknades bl a upp koncentrationen av den radioaktiva ädelgasen radon, samma radon som man, främst rökare, helst inte ska ha i sin bostad. Etiketten som skvallrade om radonet sopades under mattan knappt 20 år innan hela rasket såldes till Volvo. Dagens ägare är ölkokaren Carlsberg.

 • Anonym

  ”Variationen verkar främst bero av burkens innehåll” – Det vore väl klädsamt att vidareutveckla denna informaton. Vilket innehåll beror variationen mest? PH, fetter, vatten, alkoholer …?

 • Ted Johansson

  Håller med. Vi borde passa på att ta bort bommarna vid järnvägskorsningarna också.

 • Anonym

  Det finns fortfarande en liten minskande andel fri skattesubventionerad forskning och en del som är bra, men genom överdrifter tvingas motargument fram.

  Den stora satsningen på att med skattesubventionerad forskning skapa system som efterliknar den mänskliga hjärnan är bra, men naiv då det effektivt ersätter alla mänskliga funktioner.

  Dessutom tror jag att det blir en repris på HUGO där Craig Venter med småpengar löste uppgiften då en miljard dollar i skatter används.

  Skattesubventionerad forskning borde vara etappmål där alla får delta och de som når målen får vinstpremierna.

  Då skulle forskargrupper som bestod av kompetenta innovatörer skapas och dagens system där publicering och länkning till publicerade artiklar är kvalitetsmåttet på skattefinansierad forskning, helt avskaffas.

  Jämför ITER med många andra fusionsforskningsprojekt, ex. myonkatalyserad fusion bedriven av Riken Research, efter att många andra grupper lagt av.

  Drömmen vore att alla får göra avsättningar till innovationsfonder med fullt avdrag inkl. arb. avg. i stället för dagens vänskapskorrupta slöseri.

  Men politiker vill i första hand öka sin beslutsmakt över landets resurser, långt mindre prioriteras att öka resurserna.

 • Anonym

  Jag tror att en elektronisk valuta där alla kontoöverföringar beskattas kombinerat med att alla dagens låssejobb, bidrag och subventioner läggs i en global människoersättning.
  Alla värden på internationell yta kan vara basen och med 20% i skatt på alla överföringar kan dagens svenska välfärd uppnås globalt till 2050.
  Starta med 5000miljarder dollar och 2dollar dag för alla som tillåter registrera sig likt det indiska systemet med 12 siffror och bioidentitetsmarkörer.
  De få som arbetar med detta system som, registrering, övervakning av fiske och utvinning av olja, gas och mineraler bör avlönas av filantroper alternativ arbeta och resa för egna pengar, för att undvika en upprepning av dagens allt mer korrupta system likt FN. Samt givetvis inkl. sina familjer tvingas till fullständig transparens.
  Energi blir ju gratis genom automatisering och kärnkraft med sluten bränslecykel, fullständig automatisering gör även sol & vind gratis.
  Tragiskt är att politiker inte debatterar effekten av att redan 25% av befolkningen har för låg förmåga för att kunna försörja sig på lönearbete, ”snart” blir det 95%.

  Med mitt system skulle alla kunna plugga, syssla med konst och kultur, idrott, vad som utan att behöva bygga upp vänskapskorrupta kontaktnät.

  Alla som vill konsumera mer och har säljbar förmåga kan utöver det byta tid mot konsumtionskraft i förhållande till sina värden.

  Plattskatt inga bidrag inga stöd utöver detta. Företag kommer givetvis förlora på att de kommer lägga hela produktionskedjan i företaget, men vinna mer på minskad byråkrati och skatt.

  Det största problemet jag har i mina funderingar är hur ”nästa” system ska hindra korruption och maktfullkomlighet, jag har ett antal olika modeller men ingen som är helt vattentät med dagens mänsklighet och alla dess olika religioner.

 • Mikael Olsson

  Vi får hoppas att altruistiska AI-system tar över? =)

 • Anonym

  Jag funderar på detta, med globalt personnummer och identitet där ingen kan bluffa, så skulle globala beslutande folkomröstningar kunna bli möjliga. De måste dock ha en mycket stark tröghet så att resultaten bara mycket långsamt svänger skutan och med allt mindre roderutslag.
  Om vi kan hålla sams i några tusen år(jag blir förvånad om ens EU kan hålla sams i tio år till och om inte ett världskrig bryter ut inom 30 år) så kunde besluten blir så sega att de genomförs först många hundra år senare.
  Ännu en viktig enande funktion mänskligheten behöver är en modern religion som bygger på vetenskap.
  För mig duger visionen om en global basal välfärd, men jag inser att det inte duger för den överväldigande majoriteten.
  Befolkning av rymden är däremot bra, vi vet att solen kommer förgasa vår planet och vi har redan nu teknik som kan flytta mänskligheten ut i Vintergatan med kärnkraft och syntetisk gravitation.
  I stället för kyrkor och moskéer kan monteringsfabriker byggas på månen för sammansättning i bana runt jorden.
  Alla religioner har sin tyngd i livet efter döden, denna skulle ha sin tyngd i en evig mänsklig civilisation (vad nu det har för värde?)

 • Anonym

  Jo det är allt fler som får sin inkomst p.g.a. att kärnkraft motarbetas.

  Men det gäller bara i de länder som deltar i det imaginära men resurskrävande klimatkriget.

  Som tur är så är det bara regimer för några hundra miljoner som använder sina medborgares resurser på ett resultatlöst klimatkrig. De har inte ens sina medborgare med sig, trots att alla gröna NGO drivs av skattestöd och förändringen av utbildning samt kurser, där tidigare insikter förnekas och tro höjs till vetenskap. Kolla som exempel hur EUparlamentet stöder Green10 som i sin tur sänder skattemedlen vidare.

  Det är det senaste greppet som kallas sock-puppets i den anglosaxiska värden.

  Finansiera opinionsbildande rörelser med skatter det gäller inte bara energi utan många andra samhällsområden, se bara de NGO som stöder bilbränderna i Husby.

  Detta system kortsluter vår form av demokrati och gör att diktaturer kan bli resurseffektivare och ge sina medborgare ett högre välstånd och faktiskt större frihet.

  Min lösning är direktdemokrati där var beslutande folkomröstning kräver inte bara medborgarskap utan en kort tenta för att visa att den röstande är insatt i ämnet.

  Då tror jag att medborgarengagemang kan återskapas.

  TV-såpor och skvallerpress kommer ersättas av debatter med fria kommentarer.

  När det gäller Sverige så skulle mitt system resultera i att dagens 2miljarder/år till klimatforskning skulle minska med 1,5miljard som fördelas till GenIV forskningsgrupper vid Chalmers Uppsala och KTH.

  En gång i halvåret skulle de redovisa sina resultat och visioner i TV-program med efterföljande frågestunder, en gång om året skulle grupperna mötas i debatt, där närliggande fakulteter ställer frågor med ytterligare stöd av allmänheten.

  Slutligen skulle var grupp tävla och den som fick mest stöd av väljarkåren skulle få 10% höjd ersättning nästa år, tvåan oförändrat och trean motsvarande minskning.

  På detta vis skulle dels forskningen drivas effektivare, dels allmänheten vinna framtidshopp och känna sig delaktig.

  Implementera detta på allt fler områden och riksdagen kan minskas till 25 ledamöter varav tre är ministrar inom 10 år, 90% av alla myndigheter och verk kan avskaffas.

  Viktigast, medborgarna dra mycket mer åt samma håll, trots att arbetslösheten kommer explodera.

 • Anonym

  Glöm inte att skriva att den dömde svindlaren Andreas Rossi alltid vägrat energimätning. Ibland genom att fuktig luft anses vara torr ånga och därmed utgöra energiberäkningen genom entalpiändringen trots att ett barn kunde lett slangen i en vattenbehållare och mätt temperaturändringen, nu sist genom komplicerade temperaturmätningar…
  En normalbegåvad 12åring kan mäta om Rossis trollerilåda avger blott 10% mer energi än vad som matas in, fundera på varför Rossi hela tiden vägrat det.
  Hela tiden blandas effekt med energi, ett ficklampsbatteri kan lyfta en fullastad malmvagn. Rossis charad belyser inkompetens hos beslutsfattare. Tydligast den inkompetens beslutsfattare över skattemedel besitter.
  Häpp!

 • Anonym

  Visst är det sjukt att kärnkraftsmotståndare som skrämts upp av den gröna rörelsen och därmed visar att de saknar en djup teknisk och reaktorfysisk förståelse, är de som är starkast troende på skojaren Andrea Rossi?

  Han påstår sig ha ett billigt säkert kärnkraftverk (fast det uppges skena ibland med dramaturgiska motiv liksom lögnerna om explosioner där katten gick genom taket i Bolognas universitet, Rossi är ju en utbildad filosof när det gäller fysik så saknar han grundskolekompetens om än han hävdat sig doktorerat) som inte avger joniserande strålning.

  Människor som har en låg teknisk begåvning har sedan länge gett upp och hoppat över insikt för att gå direkt till tro. Det kan ses i homeopati, New Age, elallergi GMO-motstånd och mycket mer.

  Egentligen är energi billigt, men dagens svenska politiker har lurat väljarna att konsumtion av elkraft och drivmedel är de mest miljöbelastande, trots att alla som tänker efter inser motsatsen. Denna lögn har byggts upp för att kunna beskatta energi hårdare än andra mycket mer miljöbelastande varor.
  Modern kärnkraft med en sluten bränslecykel och så hög temperatur så att drivmedel kan tillverkas med termokemi hatas av den gröna rörelsen ty den sågar alla deras argument.

  Energi som kommer från destruering av kärnavfall kan de inte gå mot och då energimängden är upp till 300ggr så stor som det en gång utvunna uranet faller dessutom alla energisnåla argument.

  Åter till det mest resurseffektiva samhället som i alla tider varit att använda den för tillfället billigaste energin.

  För svenskar skulle det resultera i elpriser på 30öre/kWh i hushållsuttagen och drivmedel vid pumpen till priset 5:-/l
  För yrkespolitiker kommer ”gratis” energi skapa fria medborgare som inte kan skrämmas, styras eller kontrolleras lika mycket.

 • Anonym

  Om du utnyttjar jorden magnetfält för att generera elektrisk kraft så minskar magnetfältet.
  Dessutom är det inte gratis med kopparspolar runt polerna.

  Sedan 1815 har jordens magnetfält minskat med 15% och med tanke på att det är det som hindrar solvinden från att blåsa bort atmosfären borde vi vara oroliga, nu blåser solvinden bort syre och helium vid polerna väte släpper över allt då vår planet har för svag gravitation. Hur mycket minskningen av magnetfältet påverkat klimatet har vad jag vet ingen forskat på.

  Jordens magnetfält skapas av konvektion av jordens flytande järn som är ett resultat av jordens inre kärnkraftverk, ca 30TW är det till det svalnar jorden med 10TW. Därför är geoenergi det samma som kärnkraft liksom sol och vind, skillnaden är att solen dammar på jordsfären med 175000TW där gissningsvis 100TW blir organiskt material som följer havsbotten ner i subduktionszoner och kommer upp som naturgas.

  Endast uran och torium samt den ringa del plutonium som kommer från jordens ytliga kärnreaktorer är energi vi kan utnyttja som inte kommer från vår sol.

  Dock från andra större och kortlivade solar, sådana som blir så stora att de exploderar efter mindre än 40 miljoner år, vår lilla solklarar max att nybilda atomer upp till kol, därför är det lite skoj att just kol tog oss från ett kort hårt liv på åkern till ett långt behagligt på Internet.

  Det mest hållbara i vårt universum är således torium och uran som enligt den nu kanske mest troliga kosmologin inte fanns för 13,7Går sedan i vårt universum, men sedan dess ständigt ökar i mängd.

 • Anonym

  Alla är inte överens exempelvis karriärister i fackföreningslivet och en majoritet av dagens yrkespolitiker, men teknikutvecklingen kommer som vanligt driva ekonomin som i sin tur ger politiken dess förutsättningar. Även vården ligger i startgropen för att automatiseras. Först alla sjukhuslab och diagnostiserande läkare samt lokalvårdare vårdbiträden, transportörer och tvättarbetare.
  Därefter undersköterskor och kirurger som kommer ersättas av fjärrkirurger som styr robotkirurgi, de kan jobba från Indien eller var som helst och då kanske 30-40 timmar/veckan med högsta kvalitet mot dagen svenska medelkrirurgs några få timmar och medioker kvalitet.
  Psykologer är nästa grupp för AI, det passar perfekt då kunskap om alla tidigare fall, omständigheter och resultat är tillgängliga i realtid.

  De flesta med psykiska diagnoser behöver nog mest bekräftelse och meningsfulla liv, det kan vi alla hjälpas åt med och se som vår viktigaste uppgift då alla materiella behov tillgodoses utan mänsklig arbetskraft.

  Men det sjuka i Sverige att vänner inte ska behövas för att slippa ensamhet bör aldrig kompenseras med skattebetalda medmänniskor som nu. Alla kan och bör lära sig att bygga upp en krets av goda vänner genom livet, de som försummar det bör stå sitt kast.

 • Anonym

  Gunnar
  Littmark använder sig av sina vanliga retoriska knep för att försvara sitt kära
  skötebarn kärnkraft via Torium. Den typen av åsikter han för till torgs har
  inte anammats av de svenska och italienska forskare. Dessa har med svensk finansiering
  från ett flertal aktörer inom kraftindustrin nyligen slutfört en första analys
  som faktiskt visar att det är möjligt att få ut mer energi än vad som stoppas
  in i den process som Andrea Rossi utvecklat. De väl kvalificerade team som
  kommit fram till dessa slutsatser presenterats i Forbes. http://www.forbes.com/sites/markgibbs/2013/05/24/the-e-cat-testing-team-real-or-ringers/

 • Mikael Olsson

  Nu glömde du vinsterna som måste kunna plockas ut i liberalismens namn.

 • Anonym

  Det är ett graverande underbetyg på vårat system att detta Excelfel resulterat i att statsskulder över 90% skulle vara gränsen för katastrof.
  Historien och sunt förnuft visar att det är vad staters inlåning används till som är avgörande. De ska bli spännande att studera Japan med 240% i statsskuld och ett underskott i handelsbalansen sedan 2011 03 11. Då inga andra än japaner köper landets statspapper så måste något ske. Dessutom kommer befolkningen minska med 2/3 under detta århundrade. Kanske blir lösningen att Japanska staten ärver allt fler japaners förmögenhet?
  Japan kan ju trycka hur mycket yen de vill och jag minns på 1980:talet då en dollar kostade 240 Yen, dessutom är Japan lika produktiv som Italien, inhemsk produktion är totalt värdelös, inte bara matproduktion.
  Sorgebarnet är EU ty det är 17 länder och än fler folk, någon gemensam skatteindrivning saknar förutsättningar att införas, likaså att de redan hårdast beskattade folken med lägst förmögenheter ska subventionera mer släpphänta system i olivländer. Jag oroas av att fredsprojektet EU resulterar i ännu än stor konflikt som denna kontinent så ofta visat upp för omvärlden.

 • Anonym

  Min enkla fråga togs bort:
  Fundera på varför ingen simpel energitest tillåtits eller utförts.
  Det är inte direkt raketforskning att utföra en enkel kalorimetri där avgiven energi isoleras genom exempelvis uppvärmning av en volym vatten.
  Bara stiftelser med suspekta motiv och beslutsfattare över skattemedel har hittills intresserat sig för deltagande i The Great Rossi Show.

 • Anonym

  Svaret censurerades kanske läste du om hur svensk reaktorteknik utvecklats av Sydkorea så att redan nu GenIII+ producerar elektricitet till totalkostnaden 15öre/kWh vilket ger god lönsamhet om hushållen får köpa till 30öre/kWh inkl. nätkostnad.

 • Mikael Olsson

  Jodå men här i det avlånga konungariket ligger ju bara nätkostnaden på 30 :P

 • Anonym

  vilket är ett resultat av att de en gång betalda elnäten såldes så att konsumenterna får betala näten gång på gång.
  Vägar elnät, vatten avlopp och viss annan infrastruktur bör givetvis ägas av medborgarna. Bara tänk om vägnätet såldes ut som elnätet, det är en bra parallell.

 • Anonym

  Deras artikel har ingen nämvärd betydelse. Hundratals vetenskapliga artiklar författas varje år som visar i stort sett samma sak. Jag läste en i våras som tittade på den kombinerade effekten av statsskuld och underskott och uppskattade historiska medelvärden för brytpunkter när det har lett till statsbankrutt (som skuldavskrivningar eller hög inflation). Deras fel har ignen avgörande betydelse för deras slutatser, men det är ju typiskt att ekonomer är klantar på matte och använder hushållsmjukvaran Excel när det finns sånt som t.ex. Matlab. Media uppmärksammar det bara därför att deras hjälte, handelsforskaren utan akademisk kompetens om finansiell ekonomi, svenska statens ekonomipristagare på skattebetalarnas bekostnad helt utan koppling till Alfred Nobels testamente, Paul Krugman uppmärksammade felet.

  Japan kan du nog få anledning att studera, jo. Hur ska den åldrade befolkningen få pension när det består av löften som staten omöjligen kan betala ut? Trycker man pengar så bara omfördelar man andras köpkraft till den som kontrolelrar tryckpressen, det är en form av beskattning som dessutom orsakar kaos och krossar produktionskalkyler när det får olika priser att skena olika mycket.

 • Anonym

  Den Japanska staten har lånat pengar i stort sett från landets medborgare och företag vilket kanske kan ses som en frivillig skatt?
  De resurser köparna av statspapper avstått kommer de troligen aldrig få igen och knappast med ens samma reala värde.
  Men vad händer om japaner börjar tro att deras köpta statspapper inte kommer betalas tillbaka i samma köpkraft?
  Vad jag förstår kan Japans centralbank lösa ut alla statspapper i den takt de förfaller och själv köpa nya för att finansiera underskott i statsfinanserna, lite som ecb och fed även gör men ecb på omvägar än så länge.
  Så funderar jag på hur det skulle gå om verkligen 240% av Japans BNP i form av resurser betalades tillbaka till långivarna.
  Bara 1% rta kräver hela tillväxten om den är 2,4% för att inte skulden ska öka. Vad jag som ytlig lekman på området förstår så måste yen och euro falla till skräpstatus för att överskuldsatta stater ska kunna starta om, såsom pappersmarken under 1922 vilket raderade alla skulder men samtidigt lika stora tillgångar.
  Den enda chansen jag ser för Japan är att fortsätta som den nya kärnkraftsvänliga regeringen börjat, pumpa ut yen ända tills inflationen tar fart och då låta hyperinflation lösa uppgiften, därefter en ny valuta med kanske guld som säkerhet?
  Så om 50 år ha skapat förtroende för den nya valutan och därefter upphöra med kopplingen till guld.

 • Anonym

  Jämför man Japans statsskuld med statsbudgeten, som p.g.a. av låga skatter bara är ca 20% av BNP, så får man en ännu mer dramatisk kvot, över 1000%. Ska de fördubbla eller tredubbla skattetrycket och vad händer då med produktionen i samhället? Räntan kan inte stiga. Även om den stiger så kan den ändå inte betalas. Lösningen är att avskaffa pensionerna. Gamla japaner får hitta på nånting för att försörja sig, deras besparingar i form av statliga löften om återbetalning av obligationslån finns inte i verkligheten. De är blåsta.

  Problemet med inflation, som kommer t.ex. om staten skulle lösa in obligationer mot kontanta yen i större skala, är att det sänker produktionen. De nya pengarna påverkar olika priser på olika sätt beroende på hur de kommer ut i ekonomin där de tidiga mottagarna använder de nyskapade pengarna till att bjuda upp priser på det de köper. Det gör att tidigare investeringskalkyler havererar och etablerad näringsverksamhet konkursar.

  Det går inte si, och det går inte så. Det kan bara gå illa.

Soligt i helgen – men inget värmerekord

pingst

”Borde vara högre temperaturer”.

Energijätte kan stoppa stängning

ringhals

”Vi behöver mer tid”.

Juncker till Orban: ”Hej, diktatorn”

eu

EU-ordföranden och Ungerns ledare möttes.

Civila offer när IS avancerar i Syrien

Instängda mellan de stridande parterna.

Löfven: Det är bra att försvaret är snabbt

Ger tummen upp för flygvapnets reaktion.

ÖB: Ryska plan ”flyger ju provocerande nära”

analys

”Ökade krav på svenska försvaret”.

Börsen granskar
Eniros vinstvarning

Frågor väcks efter miljardnedskrivningen.

”Hatpredikanter ska stoppas vid gränsen”

KD-politiker:

Så kan extremism bemötas.

Utsågs till världens fulaste flygplan

Bilder

Åtta flygplan med konstnärligt yttre.

”Mamma tycker att depression är fjantigt”

Psykologen

"Kanske är din mamma rädd."

Webb-tv

Här får Björklund frågan han inte vill ha

"Debatt med Löfven en västanfläkt".

Hur bra är du på engelska?

quiz

Testa dina kunskaper i SvD:s quiz.

svd story – för dig som prenumerant

Här är världens rekordtunnlar

bilder

Svindlande tunnelbyggen.

Världens längsta cykeltunnel?

citybanan

Möjlig cykelväg från Södermalm till Solna.