Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

AUSTIN Två plus – minus en. Så ser tabellen ut just nu i det republikanska fältet inför 2012.

På lördagen tillkom Herman Cain med lång bakgrund i näringslivet, bl a i pizzajätten Godfather’s Pizza.

Här är skälet till att han ställer upp:

– The past several months I have been able to meet with people across this country. One thing is clear: America craves for real solutions to the problems we face. That’s why I’m running for President of the United States!

Om han skulle vinna primärvalsrundan (inte troligt) skulle det bli två svarta kandidater i presidentvalet.

På söndagen skickade Mitch Daniels, guvernör i Indiana och något av partietablissemangets sista hopp, ut ett mejl till sina supportrar där han beklagade att han måste göra dem besvikna eftersom familjen vägrar. Ett namn till alltså på listan över republikanska politiker som sagt Nej, tack.

På måndagen ska exguvernören i Minnesota Tim Pawlenty sjösätta sin kampanj. Någon större entusiasm kring hans namn har inte märkts någonstans.

Guvernören Rick Perry i Texas, där undertecknad befinner sig, meddelade häromdagen att han inte ställer upp. Det orsakade inte så mycket rubriker utanför Texas. Fast den senaste republikanske presidenten, George W Bush, hade förstås innehaft samma post. NBC:s vasse politiske reporter Chuck Todd konstaterade på söndagen att de penningstinnaste donatorerna som stöttade Bush år 2000 och 2004 hade hoppats på Daniels och nu lät avvakta till efter sommaren – medan Pawlenty hoppas att dessa krafter kommer att ställa sig bakom honom.

Och, alltid skarpe kommentatorn Bill Kristol i Weekly Standard sa så här:

– It would be unfair to call the current field a vacuum. But it doesn’t exactly represent an overflowing of political talent. And insofar as politics abhors even a near-vacuum, others are bound to get in. I now think the odds are better than 50-50 that both Rick Perry and Paul Ryan run. I also now think they (and others — Sarah Palin, Chris Christie, John Bolton) may not feel they have to decide until after Labor Day — or maybe even until October or even November. The field could well remain open and fluid until Thanksgiving.

Thanksgiving, det är i slutet av november… bara ett par månader före primärvalen.

Så – trycket på nya stjärnan Chris Christie i New Jersey ökar fastän han sagt att det är för tidigt. Jon Huntsman, exguvernör i Utah och exambassadör i Peking, turnerar för tillfället i första primärvalstaten New Hampshire men han är okänd och bland republikaner är det förstås ingen merit att ha utnämnts till ambassasdör av Barack Obama.