USA: Två tillkom, en till borta

AUSTIN Två plus – minus en. Så ser tabellen ut just nu i det republikanska fältet inför 2012.

På lördagen tillkom Herman Cain med lång bakgrund i näringslivet, bl a i pizzajätten Godfather’s Pizza.

Här är skälet till att han ställer upp:

– The past several months I have been able to meet with people across this country. One thing is clear: America craves for real solutions to the problems we face. That’s why I’m running for President of the United States!

Om han skulle vinna primärvalsrundan (inte troligt) skulle det bli två svarta kandidater i presidentvalet.

På söndagen skickade Mitch Daniels, guvernör i Indiana och något av partietablissemangets sista hopp, ut ett mejl till sina supportrar där han beklagade att han måste göra dem besvikna eftersom familjen vägrar. Ett namn till alltså på listan över republikanska politiker som sagt Nej, tack.

På måndagen ska exguvernören i Minnesota Tim Pawlenty sjösätta sin kampanj. Någon större entusiasm kring hans namn har inte märkts någonstans.

Guvernören Rick Perry i Texas, där undertecknad befinner sig, meddelade häromdagen att han inte ställer upp. Det orsakade inte så mycket rubriker utanför Texas. Fast den senaste republikanske presidenten, George W Bush, hade förstås innehaft samma post. NBC:s vasse politiske reporter Chuck Todd konstaterade på söndagen att de penningstinnaste donatorerna som stöttade Bush år 2000 och 2004 hade hoppats på Daniels och nu lät avvakta till efter sommaren – medan Pawlenty hoppas att dessa krafter kommer att ställa sig bakom honom.

Och, alltid skarpe kommentatorn Bill Kristol i Weekly Standard sa så här:

– It would be unfair to call the current field a vacuum. But it doesn’t exactly represent an overflowing of political talent. And insofar as politics abhors even a near-vacuum, others are bound to get in. I now think the odds are better than 50-50 that both Rick Perry and Paul Ryan run. I also now think they (and others — Sarah Palin, Chris Christie, John Bolton) may not feel they have to decide until after Labor Day — or maybe even until October or even November. The field could well remain open and fluid until Thanksgiving.

Thanksgiving, det är i slutet av november… bara ett par månader före primärvalen.

Så – trycket på nya stjärnan Chris Christie i New Jersey ökar fastän han sagt att det är för tidigt. Jon Huntsman, exguvernör i Utah och exambassadör i Peking, turnerar för tillfället i första primärvalstaten New Hampshire men han är okänd och bland republikaner är det förstås ingen merit att ha utnämnts till ambassasdör av Barack Obama.

Visa kommentarer (16 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Anonym

  Undrar om poliserna köpte några böcker eller fick de signerade?
  Skulle varit trevligt om så var fallet.

 • LLH888

  Jamen det är ju en helt annan sak. Att starka och mäktiga män alltid har kunnat ta de kvinnor de vill ha, det har väl ingen förnekat? Men att det skulle finnas en lagstadgad IUS PRIMAE NOCTIS – det finns det inga belägg på.

 • Anonym

  Dessa män led faktiskt av en sjukdom, det var ”sexmissbrukare”, det var synd om dom. 

 • Anonym

  när gustav vasa blivit änkling kom han på friarstråt hem till familjen leijonhufvud på lo slott i västergötland och ville ha flickan margaretha-hon sprang och gömde sig i en kista.
  adelsmännen tvingade sina underlydande att gifta sig, pojkarna vid 18 och flickorna vid 14-ibland utsåg  dom även bruden. den här gårdsrätten försvann först 1921 – förkämpen var riksdagsmannen ola månsson från skåne, han var charles lindberghs farfar för övrigt…
  otroligt löjligt att påstå att jus primae noctis aldrig förekommit-legalt borde det väl finnas åtminstone ärenden där herren vill ha betalt för att avstå? man får ca 4000 träff på ämnet-en historiker borde kolla sånt noga?

 • Anonym

  Och UFO ger 240 000 000 träffar…

  Hon var nog rädd för att bli bortgift med en okänd man – som för familjen skulle ha utgjort ett rikt kap.

  Den egentligen gårdsrätten försvann tidigt 1700-tal. Det du talar om motsvarar endast diciplinär husaga…

 • Anonym

  tidigt 1700-tal? medger att de flesta träffar är rent nonsens-minst sagt….

 • Anonym

  Plocka ut några vederhäftiga träffar som ”Ugglan”, NE och Wikipedia ifall du är osäker.
  14 mar 2012 kl. 16:04 skrev ”Disqus” <>:

  [DISQUS]

  swerco wrote, in response to BvW:

  tidigt 1700-tal? medger att de flesta träffar är rent nonsens-minst sagt….
  Link to comment

 • Anonym

  Dock lär det finnas ett rike i Polynesien där just detta tillämpas, orkar inte kolla så här dags vad det heter, men den tämligen fete och åldrige monarken har det tydligen numer mest som en symbolisk handling; flickan sätter sig i hans knä och därmed är traditionen klar.
  Vad som skedde i monarkens ungdom kan man fråga sig.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Det som en del här blandar ihop är hur olika kulturer kan ha eller ha haft skilda värderingar på vem som bestämmer vilken man en ung kvinna skall få gifta sig med. Exempel som nämns har inget med myten om Droit du seigneur att göra.

 • Anonym

  Botswana är en republik.

 • Anonym

  lesotho heter det.

 • Anonym

  swaziland är det och det här brudvalet kallas red dance-den med vakraste brösten får det (tvivelaktiga?) nöjet ingå i harement som är nu 13 st-den här kungen är på väg att falla f.ö. det jag såg på en sändning var tusentals flickor som sprang fram och tillbaka inför den här mannen….

 • Anonym

  Enligt wikipedia förekom Gårdsrätt i Sverige endast 1671-75 för adelsmän. Kungliga gårdar, och för högadeln som ingick i riksrådet, hade dock gårdsrätt sedan Magnus Erikssons tid. Även under Gustav Vasa och Karl X Gustav förekom gårdsrätt. Genom reduktionen under Karl XI försvann dock den och andra rätter, förutom rätten för adeln att ”näpsa sina bönder och tjänare” (http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%A5rdsr%C3%A4tt

 • Anonym

  tja näpsa kunde kanske vara ganska flytande? husagan avskaffades 1921. det fanns förstås inte samma rättssytem som nu utan man fick väl klara ut konflikter på egen hand? ändå har man en känsla av att det alltid varit noga med rätten i det här landet av alla gamla protokoll att döma? det lokala samhället var intimt och välorganiserat-kyrkan spelade en mycket större roll än nu.

 • Anonym

  Uppriktigt sag så reagerade jag starkast över att du dricker läsk till alla måltider vilket tyder på total okunskap beträffande hälsosamt kostintag.
  Samtidigt  säger du att kosten du ätit inte är särskilt extrem!
  Jo ditt matintag vid de olika måltiderna är extremt i så motto att du endast valt mat förpackad i plast och plåt.
  ”Hyfsat många svenskar äter tonfisk på burk och dricker läsk.” Jo men inte på det sätt du gjort under denna undersökning. Intaget av de produkter du gjort under testperioden görs av de stora flertalet under spridda perioder under livets gång.Inte i så koncentrerad form som i denna undersökning.
  Frågan är då om bisfenolen är så stor riskfaktor när intag av produkter inpackade på detta vis sker vid ett fåtal tillfällen under en längre tidsperiod. Genomför testet under en längre tid t.ex. ett år samtidigt som det görs anteckningar om mat/dryckintag vid varenda måltid varje dag om just dessa varor+tillagningsmedtod.
  Tycker att experiment-testet ni ufört är ganska oseriöst. Mest till för att skapa mediala rubriker.

 • Anonym

  Kanske kan det påverka även dina tandläkarbesök. Det kan vara höga halter BPA i rotfyllningsmaterial:

  http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=36721

Inför hundratusentals människor och flera latinamerikanska statsöverhuvuden förklarar katolska kyrkan i dag den salvadoranska ärkebiskopen Óscar Arnulfo Romero för martyr. Länge stod hans kritik mot krigsårens militärregim i vägen, men i dag hyllas han av hela El Salvador. el salvador

Martyren som väcker debatt – så hyllas han

”Påverkades av vänstergerillan” – kyrkan saligförklarar.

Våldsamt upplopp i Tensta

Brandbomber

Polis om oroligheterna: ”Det är verkligen inte bra”.

USA-expert: Chansen nu liten fördriva IS

Obama förnekar att USA håller på att förlora.

Skatten som snart kan vara borta

Hotas av IS

Bilder från nu och då på Palmyras ruiner.

Oroligheter i Tensta

En polispatrull utsattes vid 20-tiden för en attack i Tensta i nordvästra Stockholm.

Synbara problem för Kinas jättesatsning

Miss

Tianjin Eco city inte tänkt som sovstad.

Ficktjuvstrejk har stängt Eiffeltornet

Paris stolthet tvingades stänga på fredagen.

Regeringen backar
efter hårda kritiken

”Åkte på pumpen rejält” om vindkraften.

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Pinsamt

Vett- och etikettexpert listar värsta felstegen i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

Hur kan de tjäna tio
gånger mer än jag?

Berglins

När programmen är så gräsliga.

svd story – för dig som prenumerant

Här byggs världens största hotell

jätte

10 000 rum – egen våning för kungliga.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.