Annons

Utvecklingsbloggen

Johan Silfversten Bergman

Johan Silfversten Bergman

I helgen deltog ett litet team från Svenska Dagbladet i Sveriges första hackathon i datajournalistik. Uppdraget var att på 24 timmar producera databasjournalistik med hjälp av Stockholm stads öppna API:er. Hackathonet anordnades av föreningen Fajk tillsammans med Södertörns högskola och totalt deltog 33 journalister från bland annat SR, SVT, Lärarnas Tidning, TV4, Helsingin Sanomat och Aftonbladet.

Vi i teamet från SvD bestämde oss ganska tidigt för att vi ville bygga någonting som kombinerade officiell öppen data med användargenererad data. Valet föll ganska snabbt på uppgifterna från SvD:s framgångsrika räntekarta, kunde vi genom att jämföra med data från Stockholms stad se några mönster i vilka de riktiga vinnarna i ränterejset var? Hur såg utbildningsnivån, inkomsterna, kvadratmeterpriser och valresultatet ut i stadsdelarna med bäst ränteförhandlare? Vilket är vinnarreceptet och finns det några förlorare?

I team SvD deltog Simon Larsson (från SvD utveckling), Mark Malmström (SvD Näringsliv) och Jenny Alvén och Peter Grensund (SvD grafik). Här nedan kan du se ett klipp från vår presentation.

Processen fram till det som kom att bli vårt slutgiltiga resultat var ganska lång och komplex. Mycket av arbetet vi gjorde syntes heller inte i produkten vi presenterade. På grund av vårt valda urval fick vi exempelvis välja bort data vi lagt mycket tid på att behandla, och det vi tänkt rita ut med automatik ritades tillsist ut för hand efter ett hästjobb av SvD:s Jenny Alvén. Tanken var från början att helt enkelt generera grafiken från live-data med hjälp av SVG-biblioteket D3, men då komplexiteten på diagrammen ökade och klockan började bli kväll föll vi tillbaka på beprövad 90-talsteknik: statiska bilder som byts ut med javascript när man för musen över vissa ytor.

Även om slutresultatet inte riktigt nådde den tekniska och innovativa verkshöjd vi hade önskat var vi alla överens om att det stora värdet i hacket låg i erfarenheterna vi kunde resa hem med. Det är helt enkelt väldigt värdefullt att kastas in i en obekant miljö med personer man vanligtvis inte samarbetar med.

Det jag själv framförallt tog med mig från helgen var:

* Våga mera. Ställd inför tävlingsmomentet föll vår grupp tillbaka i en ganska klassisk journalistisk approach på uppgiften och problemet.

* Var inte rädd för att kasta allt och börja om, vi hade haft mycket att vinna genom att göra en Ice-T och säga fuck it. Och på så sätt hitta nya vägar.

* Ett journalistiskt arbetssätt behöver inte alltid mynna ut i en klassisk journalistisk produkt. Kanske hade presentationen kunnat vara ett spel, ett pussel eller som i SVT:s fall, ett quiz?

* Att para ihop stadsdelar med postnummer är en riktigt tidsödande uppgift…

Har du förslag på datajournalistik SvD borde göra? Kommentarerna står till ditt förfogande!