Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

För åtta år sedan mördade 35-årige Ramil Safarov en armenier i Ungern. Han dömdes till livstids fängelse. När han skickades till Azerbajdzjan för att sitta av straffet där släpptes han genast på fri fot och hyllas nu som hjälte.

2004 mördade den azeriske löjtnanten Ramil Safarov en armenier i Ungern, där de båda befann sig på en språkkurs i Natos regi. Safarov erkände att han gick upp på natten och högg ihjäl den sovande armeniern med en yxa. Mordet beskrevs som oerhört brutalt. Safarov förklarade att han provocerats av uttalanden om Nagorno-Karabach, provinsen som Armenien och Azerbajdzjan utkämpade ett krig om mellan 1988 och 1994. Safarovs familj sägs höra till den azeriska minoritet som tvingades fly från Nagorno-Karabach.

Safarov dömdes till livstids fängelse, men överlämnades i fredags från Ungern till Azerbajdzjan. Ungern sade sig ha fått garantier om att Safarov skulle sitta av straffet i hemlandet. Men så fort Safarov kom till Azerbajdzjan släpptes han på fri fot, benådad av president Ilham Alijev. Dessutom fick han ett hus, lön för hela tiden han suttit fängslad och befordrades till major, enligt azeriska nyhetsbyrån APA.

– Ramil Safarovs benådning är en dröm för alla azerier från Nagorno-Karabach. Han är en hjälte för Azerbajdzjan, säger Bayram Safarov, ledare för azerierna som fördrivits från Nagorno-Karabach, till APA.

Armenien bröt omedelbart de diplomatiska förbindelserna med Ungern. I den armeniska huvudstaden Jerevan utbröt demonstrationer utanför Ungerns honorärkonsulat där den ungerska flaggan revs ned, enligt AP.

Armeniska grupper pekar på att Ungern, som befinner sig i ekonomisk kris, den senaste tiden förhandlat med Azerbajdzjan om att sälja statsobligationer för 2-3 miljarder euro till det oljerika landet och att Safarov kan ha varit en del av den affären.

USA kritiserade igår Azerbajdzans beslut och krävde också en förklaring från Ungern.

• Läs mer om de azeriska flyktingarna i Azerbajdzjan här.

• Azerisk tv om Ramil Safarovs benådning: YouTube Preview Image