Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Bob Dylan ingick i skaran som hedrades med USA:s förnämligaste civila utmärkelse, Medal of Freedom, på tisdagen.

– I have to say I am a really big fan, sa Barack Obama när han hängde medaljen runt Dylans hals.

I övrigt sa Obama så här om Dylan som, enligt nyhetsreferaten, skrivit 600 låtar:

– Bob Dylan started out singing other people’s songs.  But, as he says, “There came a point where I had to write what I wanted to say, because what I wanted to say, nobody else was writing.”  So born in Hibbing, Minnesota – a town, he says, where “you couldn’t be a rebel – it was too cold” – Bob moved to New York at age 19.  By the time he was 23, Bob’s voice, with its weight, its unique, gravelly power was redefining not just what music sounded like, but the message it carried and how it made people feel.  Today, everybody from Bruce Springsteen to U2 owes Bob a debt of gratitude.  There is not a bigger giant in the history of American music.  All these years later, he’s still chasing that sound, still searching for a little bit of truth.

Bland övriga mottagare: förra utrikesministern Madeleine Albright, astronauten och exsenatorn John Glenn, lantarbetarhjältinnan Dolores Huerta, Nobelpristagaren och författarinnan Toni Morrison och medborgarrättsveteranen John Doar.

Annat att rapportera:

– fastighetsmogulen Donald Trump och CNN-ankaret i gräl om Obamas födelsebevis samt vikande tittarsiffror (referat här). Och, det var bara början, Mitt Romney, Trump samt Newt Gingrich var affischnamn vid en fundraiser i Las Vegas på tisdagskvällen. Forts. följer, som vi säger.

– Romney slår tillbaka mot Obama-kampanjens hackande på åren i Bain Capital genom att utpeka presidenten som en misslyckad investerare med jätteförluster i förnyelsebar energi, främst konkursade solenergiföretaget Solyndra (återges av många, bl a US News-bloggen här).

– primärval i Texas, Romney väntas kamma hem resterande delegater som krävs för nomineringen. I övrigt måste det sannolikt bli en valomgång bland kandidaterna som vill efterträda republikanska senatorn Kay Bailey Hutchison. Alltsammans kan följas på Texas Tribune (länk till valsajten).