Argentinsk OS-film provocerar

Argentina retar gallfeber på britterna med sin reklamfilm inför sommarens London-OS. ”Den lägsta formen av diplomati” skriver tidningen The Telegraph.

I filmen ses den argentinske kaptenen för landhockeylandslaget, Fernando Zylberberg, träna inför OS och filmen avslutas med orden ”För att tävla på engelsk mark, tränar vi på argentisk mark”.

Problemet är bara att Zylbergberg tränar på Falklandsöarna, som idag är brittiska, men som Argentina gör anspråk på. Filmens avsändare är ”Casa Rosada” – det argentinska presidentpalatset.

– Billig och respektlös propaganda, säger Ian Hansen, som sitter i ögruppens lagstiftande församling, till Falklandstidningen Penguin News.

För 30 år sedan utkämpade Argentina och Storbritannien ett krig om Falklandsöarna, eller Malvinas, som de kallas i Argentina. 649 argentinska och 255 brittiska soldater miste livet. Argentina förlorade kriget vilket ledde till att militärdiktaturen föll och att landet demokratiserades. Men konflikten har fått nytt liv, delvis på grund av oljefynd som gjorts på ögruppens vatten.

Argentinas president Cristina Kirchner har hotat med att vidta åtgärder mot bolag som exploaterar oljefyndigheterna. Hon har också fått med sig länderna i Mercosur på att neka fartyg från Falklandsöarna att angöra dess hamnar. Storbritannien har svarat med att sända jagaren HMS Dauntless till ögruppen, och ytterligare förstärkningar av försvaret är att vänta.

Ian Hansen poängterar att inga Falklandsbor syns i filmen.

– En tydlig reflektion av Argentinas policy, som är att låtsas att folket på Falklandsöarna inte existerar.

Idag har ögruppen 3 000 invånare och enligt den brittiska regeringen är det upp till dem att avgöra öarnas framtid. De vill fortsätta att tillhöra Storbritannien. YouTube Preview Image

Visa kommentarer (250 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Micketheone

  IMF, staten och bankerna kan göra precis vad dom vill med folks pengar, när kontanterna är borta. De naiva människorna som är ”för” ett slopande av kontanter, kommer garanterat sakna möjligheten att stoppa pengarna i madrassen den dagen möjligheten inte finns längre….

 • Mikael Olsson

  Vaddå påhittad. Vår realekonomiska tillväxt är astronomiskt större än den monetära, det är pengarna som hindrar den. Felet är att våra bytesmedel bara kan skapas genom skuld. Att Svensson vill ha löneökning varje år är mänskligt och förståeligt.

 • AndreasLarsson

  Det är snarare en mer reglerad (och hållbar) marknad. Eftersom marknadens prismekanismer har allvarliga brister så är det dessutom kanske ett måste. Det är inte direkt så det är fast prissättning och dyl, det är fortfarande en marknad. Och dessa förespråkas redan idag av vissa nationalekonomer.

 • Kim Sand

  Det finansiella systemet är roten till alla våra ekonomiska problem. Googla ‘Real Currencies’.

 • Elvir Redzepovic

  Det är sådana här situationer som gör mig till en rabiatmotståndaret till ALL form av digitala pengar. När dessa införs kommer det räcka med en knapptryckning och alla ens besparingar är historia.
  Den smörja man matar folket (dvs idioter därute) med att ”kontanstanateringen kostar si och så” köper inte jag. Våra mongolider till politiker kostar fruktansvärt mycket men dessa bytts inte ut.

 • Elvir Redzepovic

  För någon som kallar sig ”logikern” så innehåller ditt inlägg exakt 0 % logik. FIAT pengar är en dålig skämt, en pyramidspel som väst har hållit på med alltför länge. Det måste bort med denna trasiga skuldsystem som finns idag.
  Men du vill trycka mer pengar ?
  Googla ordet ”logik”.

 • Elvir Redzepovic

  Ja eller hur? Vilka banker räds inte folk som knyter handen i byxfickan och som på sin höjd gnisslar lite med tänderna.

 • Herr Hur

  Statlig devalvering behövs inte. Låt de dåliga obligationerna tappa sitt värde, låt de bra obligationerna fortsätta att verka. Då får man tillbaka incitamentet att sköta sin ekonomi och sin kreditgivning. Att hålla på att mickla med devalvering hit och dit är bara ett sätt att flytta över kostnaderna för misstagen till några som inte har med saken att göra.

 • Maimondies

  Och brinner ditt hus ner blir det dyrt för dig om du inte har tecknat en försäkring.

  Hur svårt kan det vara,

  Oroar sig folk för låg ersättning vid arbetslöshet, teckna en inkomstförsäkring eller gå med i ett fackförbund där sådan ingår i medlemskapet. Samt liknande försäkringsskydd finns för sjukdom.

 • Maimondies

  Fast efter tidigare förstatligande av Nordea och efter det, försäljningar av aktier i Nordea i omgångar fram till i år så har staten i slutändan tjänat 65 miljarder kronor på att förstatliga Nordeas skulder.

 • josa1366

  och? När Alliansen tog över 2006 var det totala skattetrycket 65% och de vill införa ytterligare ett jobbskatteavdrag och höja gränsen där statlig skatt tas ut. Något som de rödgröna är helt emot

 • josa1366

  om du föredrar risker framför säkerhet så finns det bättre alternativ till bitcoins, 24Gold är ett finansinstitut som satsar dina sparade pengar i guld och ger dig ränta därefter, den hypotetiska räntan på 1 års sikt är 10%, men dom har ingen insättningsgaranti och skulle de kursa = goodbye money, eller börsen

 • Mikko

  Flera skulle ta ut alla sina pengar och aldrig ha dom på kontot

 • devil_in_the_details

  Möjligen var det bara jag som fann det mest chockerande att boxen var på sidan 49! It’s a slippery slope from here…

 • devil_in_the_details

  Möjligen var det bara jag som fann det mest oväntade i detta att boxen var på sid 49! It’s a slippery slope from here Lagarde…

 • Hilfe!

  Gissningsvis så har du själv stora lån. Den som försöker spara ihop till en insats för att få råd med en bostad i Sverige, kan mycket väl ha 850 000 SKr på kontot – det är en skitsumma idag, med Sveriges dolda inflation.

  Och då tycker du att de människorna förtjänar att bli av med 85 000:-, samtidigt som de som lånade mer än de hade råd med inte behöver bidra med en enda krona?

  Det här förslaget är både orättvist och sinnessjukt.

 • Hilfe!

  Jag fick ditt hela svar i mailen, och tycker fortfarande att din poäng är svag. Du har inte lyckats visa att moms är orättvist, genom att tycka att de superrika inte förtjänar att vara så rika.

  Den föreslagna skatten är fortfarande sinnessjukt orättvis, och slår totalt ojämnt.

 • Hilfe!

  Tack, men det är fortfarande ett helt annat ämne. Att brandskatta alla som har valt att inte ta ett lån, för att kreditexpansionen är vansinnig, är en fruktansvärt orättvis idé. (Och den kommer med 100 procent säkerhet inte drabba någon enda av de superrika som upptar dina tankar.)

 • Kalle

  FED är en centralbank. Du förstår visst inte skillnaden. Tillverka pengar gjorde även Tyskland i mellankrigstiden. Enligt legenden behövde man behövde en skottkärra för att köpa ett kilo smör.

 • Kalle

  Du ska nog vara lite mer påläst om dina ifrågasättande sak tas på allvar.

 • Kalle

  Nu finns det mer än kapital i form av mynt och sedlar som är riktiga pengar.

  Så, om nu bankerna skapar pengar ur tomma intet. Hur kommer det sig då att banker kan göra konkurs?

 • Kalle

  Du argumenterar som en 3-åring i sandlådan. Du pekar på det andra barnet som säger att den har byggt ett sandslott. Själv har du inte byggt något slott utan varje gång du har vänt din likvärdiga spade och hink upp och ner har du valt att återanvända all sand. Den som byggde slottet valde att ständigt spara lite sand från sin förra modell och så sikta på att bygga något större. Till sist är det ett slott. Men klart, vissa gräver bara där man står, medan andra söker sig ut på marker och skapar något nytt som inte tidigare fanns.

 • Kalle

  Du har ännu inte förstått speciellt mycket. Seriöst, hur kan de göra konkurs om de samtidigt trycker sina egna pengar ur luft?

  Nej, den förklarar inte det minsta, förutom att länken förklarar att du inte heller förstått. Varken vad du påstår eller frågan jag ställde.

 • Fred Torssander

  Beklagar. De flesta och de största rentiärerna i Sverige idag har inte själva byggt sina sandslott. De har fått slotten genom att välja rätt föräldrar. Precis som på den gamla goda tiden för bördsaristokratin. Se http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:353909/FULLTEXT01

 • Ratzz

  Finns olika nivåer på allt, många produktionsjobb är inget som kräver raketforskarkompetens men hela befolkningen är inte heller mensakandidater. Många enkla jobb tex med underhåll har rationaliserats bort eftersom det är dyrt att ha folk anställda och istället kör man på tills lokaler, maskiner etc behöver renoveras

 • Katalin Szabó

  Undrar vem som inte har förstått speciellt mycket. Du får nog läsa in dig lite på vad ett SKULDBASERAT PENNING-SYSTEM är för nåt, till och börja med, annars är det ingen idé att vi skriver till varandra.

 • Katalin Szabó

  Mynt och silver är max. 3 % av den totala penningmängden, resten är skapad som kredit av banken från tomma intet. Mynt och silver kommer också in i systemet som skuld. De lånas från Riksbanken till affärsbankerna och sen till oss.
  Och på din fråga har du redan fått svar längre upp.

 • Katalin Szabó

  Ja, tillverka pengar måste man. Skillnaden ligger i VILKA som tillverkar pengar, och HUR det kommer in i systemet, alltså som kredit eller som verkliga pengar.

 • mikaelsod

  Nej, det var drygt 50%, nu är det knappt 50%. Min poäng är att vi har högst, eller näst högst skattetryck i världen. Då borde vi ha världens bästa sjukvård, äldrevård, skola och allmänna välfärd, och eftersom vi inte har det är det alltså andra saker som avgör välståndet i ett land. Låt oss då sänka skatterna och istället se på hur länder som t ex Tyskland eller Schweitz gör få att få välstånd.

 • mikaelsod

  ”Hur ska vanligt folk ha haft möjlighet att köra en storbank på grund så att den måste räddas med skattemedel?”
  Det var ju det som skedde i USA, dåliga huslån till ‘vanligt folk’ var det som sänkte Freddy Mac och Freddie Mae. Bostadsfinansiering är väl också huvudorsaken till Spaniens kris, låga räntor leder till överbelåning och spekulation, vilket sänker både låntagarna och långivarna.

 • mikaelsod

  Är det därför Tyskland är ett krisland, medan Grekland, Spanien, Italien m fl blomstrar? eller vänta nu, alla de länder som krisar i Europa har ju enorma offentliga sektorer, medan de som klarat sig bra inte har det, så hur tänkte du nu?

 • mikaelsod

  Det finns det säkert, men knappast i IMF eller EU, eller har du några bra exempel på fd. kommunister i IMF och EU som numera kallar sig nyliberaler?

 • mikaelsod

  Directive 10-289 kanske, det vore passande…

  http://conservapedia.com/Directive_10-289

 • Kalle

  I din iver att gnälla visar du bara din okunskap. Läs först vad andra påstod innan du gnäller.

  M1 är att betrakta som riktiga pengar och det är vad en riksbank likt FED ska trycka.

 • Kalle

  Kostnaden för en transaktion med kontanter är 3,3% av värdet. För kreditkort 1,2% av värdet. Så vad vill du tillägga? Förutom att du gillar ineffektivitet.

  Jasså, det var inte det du ville säga, men det var exakt det du förespråkade. Tänkte du alls?

 • Kalle

  Hur kommer det sig att det fanns konjunkturupp- och nedgångar även då vi hade guldmyntfot och det uppenbart inte fanns någon expansion av krediterna? Sorry, så enkelt var det att slå hål på din konspirationsteori. Dessutom var inflationen både hög och låg, men över tiden ”mycket stabil”. 10% upp ena året och så 9,1% ner nästa år. Ja, över tiden så blir det stabilt men inte var det stabilt från år till år. Kom igen när du lämnat okunskapen som din konspiration bygger på.

  När du pratar om alla så menar du även alla historiskt sätt, varav en hel del uppenbarligen tillkom när vi eller landet som råkade ut för uppgångar och nedgångar i konjunkturen just hade fast penningmängd. Så uppenbart ljuger du.

 • Katalin Szabó

  Jag förstår exakt vad Ulf skrivit…. FED trycker inte ”riktiga” pengar…det en privat bankartell som har monopol på att trycka världens reserv valuta, och USA som land, måste LÅNA sin egen valuta från FED. Du får gärna leva vidare i förnekelse…..

 • Ledrar

  Nej, men jag har stött på flertal av fall där folk som kallar sig för nyliberaler propagerar för högre bidrag, högre skatter och mer bidragsinvandring. Någon försökte förklara för mig att ”nyliberalism” är inte detsamma som ”klassisk liberalism”, utan ”nyliberalism” är ganska liberalt inom ekonomi, men inte inom andra avseenden.

 • Kalle

  De rikaste personerna i världen har nästan uteslutande alla själva byggt sina slott. Vad ditt påstående säger att det inte varit möjligt att själv tjäna sina pengar och skapa något av värde för att bygga sitt sandslott i Sverige. Det säger inget om vad du försöker påstå med ditt uttalande förutom att det varit svårt att med den förda politiken bygga sina egna sandslott i Sverige. Bättre att alla då har fått helt riva sin konstruktion av första hinken man byggde med för att så åter igen sanna kvar och gräva vidare på samma plats. Så, allt är dessutom socialdemokraternas förtjänst. Att du dessutom uppvisar förakt inför de som verkligen byggt sina egna sandslott från grunden säger bara att du har svårt för att acceptera att du inte själv klarade av att göra detsamma. Din ambition har i det närmaste varit att ta från andras sandslott än bygga ditt egna. Så länge några fortsätter bygga sina egna sandslott så fungerar det men när det stannar upp så faller också samhället snabbt sönder. Öppenhet och frihandel är två saker som gör att det snabbt visar sig om för många tar från andras sandslott istället för att bygga egna. Det tvingar dem som knycker från andra att inse att snart finns det inget kvar att knycka om vi inte minskar taken. Deras sandslott måste växa snabbare än vad ni andra tar från dem för annars är resursen slut. Ungefär som att du här och nu inte klarar av att uttrycka dig på ett sådant sätt att jag uppenbart kunde fortsätta på exakt samma analogi. Det är nämligen lätt att profitera på andras okunskap. Svårare att profitera på deras kunskap.

  Om du istället för att sitta och kommentera ansträngde dig för att bygga ditt eget sandslott så skulle du också snart bli mogen nog att förstå vad du egentligen pratar om. Men ditt intresse ligger bara i att knycka sanden. Ju snabbare desto bättre enligt dig.

  Jag nöjer mig med att sakta låta 1% av mitt egna sandslott växa och återanvända 99% från gång till gång. Jag har inga högre egna ambitioner, men samtidigt är jag inte det minsta intresserad av att ta från de som bygger sina sandslott både snabbare och större än mig. De får ha sina egna ambitioner och sina egna drivkrafter, men när andra försöker ta från mig och andra bara för att de själva inte orkar eller ens själva vill nå upp till 1%. För att de är lata, ointresserade av att lära sig eller bara att anpassa sina utgifter till sina inkomster. Då är man i regel, bara okunniga, inkompetenta eller rent av likt dig en idiot.

 • Katalin Szabó

  KonspirationsFAKTA… Penningsystemet har varit kapad långt tillbaka i tiden, inte bara sedan 1971.
  Och det kan aldrig bli stabilt med ett skuldbaserat penningsystem eftersom den kräver ständig tillväxt. Den totala skulden måste alltid växa för att täcka amorteringar och räntor på tidigare lån, annars kollapsar hela systemet.

 • Hilfe!

  Ja, mycket märkliga raderingar. Man kanske helt enkelt inte längre för nämna att det raderas?

 • Katalin Szabó

  Undrar snarare vad du ville ha sagt… ?
  Tror du inte banken sätter ett högre pris på transaktion för kontanter, eftersom de inte vill att vi ska använda kontanter? Kontanter kan endast skapas av Riksbanken, och dessa kostar mer för banken att låna.

 • Kalle

  Undrar varför du inte vill förstå. Men selektivt urval är en kraftig urvalsmetodik. Förneka allt som inte passar ihop med vad man själv tycker.

 • Kalle

  Guldmyntfot under åren 1870-1910 gav oss en medelinflation på 0,2%. Har inte sett några andra siffror på penningmängden M1 skulle rört sig annorlunda under den tiden.

  Förresten, vet du att en obligation på 3 år eller mer inte räknas in i penningmängden?

 • Kalle

  Förstå, är något helt annat än att ha rätt i sak. Lär dig skillnaderna på skillnaden mellan att tro och att veta. Privat? Du menar att de olika delstatsbankerna som är ägda just av delstaterna ska betraktas som privata? Du har då sett på för många konspirationer och saknar egen kunskap för att se igenom dem. De kan få dig att tro vad du vill. Tror du även på att USA låg bakom 911?

 • LeKey

  Mja, jag skiljer på företag som anställer och personen som utför. Men det är nog sant som du skriver i övrigt. Tyvärr.

 • LeKey

  Värst av allt(?) är att en del av de här sviskonen själva inte betalar ett nickel (eller väldigt litet) i skatt, trots att de har väl tilltagna löner. Dessutom, ju högre upp man kommer i en del hierarkier, desto skadefriare är man vid fall…

 • AndreasLarsson
 • FredrikR3

  Henriksson och andra socialister längtar så mycket efter en påve som gör avkall på katolska läran. En påven som godkänner aborter, dödshjälp, skilsmässa och kvinnliga präster. Hon får nöja sig med den ny Generaldirektören för svenska kyrkan, den är PK så det stänker om det. Visa mig var Franciskus har ändrat katolska dogmer. Kritiken mot ohämmad kapitalism är över hundra år i katolska kyrkan.

 • Lena K.

  Nej. Det du vill är att vi i bästa SD-anda demoniserar alla svarthåriga invandrare, och då speciellt muslimer och romer. Nej, tack. Det jag precis illustrerade var vikten av att ha en ny parallell åklagarmyndighet som åtalar rasistiska poliser, både när de felar aktivt – minns zigenarregistret – och när de medvetet förhåller sig passiva inför offer som de, utifrån sina personliga rasideologiskt förutfattade värdenormer, uppfattar som mindre värda och mer klandervärda. Alla som på nära håll sett polisens två olika ansikten – ansiktet de reserverar för svarthåriga invandrare och det andra, för alla de andra – kommer för all framtid uppfatta polisen och deras presskolade talesmäns utsagor som inget annat än dimridåer.

Gårdsbacka som alltid varit starkt Sannfinländarnas område. På bilden Aki Lipuskin och hans gamla arbetskamrat Jari Vuorijärvi. svd i finland

Allt fler stabslägen på akutsjukhus i landet

40 sedan 2010 i Stockholm – äldre drabbas.

Webb-tv

”Ansvariga har ingen koll på järnvägen”

Därför blir tågen inte bättre i statlig regi.

Känd svenskstad tar strid för ö-prickarna

USA

Nu ska skyltarna få tillbaka sina prickar.

Brist på förskollärare förvärras i Stockholm

Större andel outbildade än i övriga landet.

Ratade skola: ”För låg kompetens”

Fem föräldrar om vad som är viktigt för en bra förskola.

Webb-tv

Här tar världens bäst betalda modell farväl

stort jubel

Gjorde sin sista catwalk i tårar.

Tidal ska sparka alla anställda i Sverige

Uppgifter: Jay Z möblerar om helt i bolaget.

Vill ha dödsstraff för vissa raser

Rättegång bröts

Moderatkvinna fick inte fortsätta som nämndeman.

Putin om Sovjets misstag: Lider av det

”Amerikanerna kommer också att misslyckas”.

Lyxig vuxensaga om frestelser och åtrå

Film

Svenska stjärnskott och thrillers - veckans filmrecensioner.

Dokument funna om Eichmanns rättegång

Bureau 6

Fångades och fördes till Israel.

Så gick det för naziförbrytarna

Bilder

Gåtan kring Mengeles flykt fick sin lösning.