Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Argentina retar gallfeber på britterna med sin reklamfilm inför sommarens London-OS. ”Den lägsta formen av diplomati” skriver tidningen The Telegraph.

I filmen ses den argentinske kaptenen för landhockeylandslaget, Fernando Zylberberg, träna inför OS och filmen avslutas med orden ”För att tävla på engelsk mark, tränar vi på argentisk mark”.

Problemet är bara att Zylbergberg tränar på Falklandsöarna, som idag är brittiska, men som Argentina gör anspråk på. Filmens avsändare är ”Casa Rosada” – det argentinska presidentpalatset.

– Billig och respektlös propaganda, säger Ian Hansen, som sitter i ögruppens lagstiftande församling, till Falklandstidningen Penguin News.

För 30 år sedan utkämpade Argentina och Storbritannien ett krig om Falklandsöarna, eller Malvinas, som de kallas i Argentina. 649 argentinska och 255 brittiska soldater miste livet. Argentina förlorade kriget vilket ledde till att militärdiktaturen föll och att landet demokratiserades. Men konflikten har fått nytt liv, delvis på grund av oljefynd som gjorts på ögruppens vatten.

Argentinas president Cristina Kirchner har hotat med att vidta åtgärder mot bolag som exploaterar oljefyndigheterna. Hon har också fått med sig länderna i Mercosur på att neka fartyg från Falklandsöarna att angöra dess hamnar. Storbritannien har svarat med att sända jagaren HMS Dauntless till ögruppen, och ytterligare förstärkningar av försvaret är att vänta.

Ian Hansen poängterar att inga Falklandsbor syns i filmen.

– En tydlig reflektion av Argentinas policy, som är att låtsas att folket på Falklandsöarna inte existerar.

Idag har ögruppen 3 000 invånare och enligt den brittiska regeringen är det upp till dem att avgöra öarnas framtid. De vill fortsätta att tillhöra Storbritannien. YouTube Preview Image