Marine Le Pen slog sin far med 0,11 procentenheter

Marine Le Pens resultat i det franska presidentvalet har väckt stor uppmärksamhet. 17,9 procent av rösterna i den första valomgången är ett bättre resultat än vad hennes pappa Jean-Marie någonsin hade. Men sensationen när pappa Le Pen gick vidare till andra valomgången i presidentvalet 2002 efter att ha slagit ut Socialistpartiets kandidat Lionel Jospin var trots allt större. Och det resultat Jean-Marie Le Pen fick i andra valomgången 2002 ligger inte så väldigt långt från dottern Marines – då fick han 17,79 procent av rösterna. Det vill säga 0,11 procentenheter sämre än Marine.

Jean-Marie Le Pens valframgång 2002 visade sig inte vara början på en ny storhetstid för Nationella fronten. I stället följde år av intern splittring och bråk. 2007 fick Le Pen drygt 10,44 procent i presidentvalet och i det efterföljande valet till Nationalförsamlingen nådde Nationella fronten bara 4,3 procent.

Det blir intressant att se om Marine Le Pens framgång håller i sig. Första svaret kommer i valet till Nationalförsamlingen i juni. Trots allt samlade hon nästan en miljon fler röster än Jean-Marie Le Pen någonsin lyckades få ihop – 6 421 802 röster jämfört med Jean-Marie Le Pens 5 525 034 röster i andra valomgången 2002.

Visa kommentarer (20 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • Antonescu

  fel

 • Antonescu

  Klart att det kommer hålla i sig.
  Sociala problemen ökar.
  Politikerna har INTE lyckats sälja konceptet globalisering och mångkultur till alla. Och det kunde ha gällt VILKEN politisk fråga som helst. Testa öka arbetsdagen till 10 timmar och inför lördag arbetsdag.
  Dessa ”alla” är inte rasister och hitlerister. De är helt enkelt missnöjda. Och de har all rätt att känna så. Det är en KÄNSLA. En mänsklig, normal känsla. De är inte demoner som heilar och har svastikor på väggen.
  Jag räknar mig bland dem. Jag har också dåliga erfarenheter av mångkultur. Jag har en faderlig instinkt gentemot min dotter, därför har jag valt att lämna mångkulturen bakom mig.

 • Thoth

  Bra sammanfattat av Antonescu. Framtiden ser ljus ut för Le Pen.

 • Thoth

  Bra sammanfattat av Antonescu. Framtiden ser ljus ut för Le Pen.

 • Anonym

  Det är ju inte att undra över om många fransmäm känner sig förrådda, inte känner igen Frankrike. Och de flesta av dem inser ju att multikulturen kostar, kriminalitet kostar, arbetslösa kostar. Och de inser vilka som betalar.

  Jag är också övertygad om att många vanliga fransmän mycket väl begriper vilka invandrare som gör nytta för Frankrike och vilka som bara kostar; vilka som är rimligt laglydiga och vilka som parasiterar.

  Precis som i andra länder.

 • Anonym

  det här var en mycket stor handelsprodukt, tallow på engelska-en tid den största varan på baltic exchange i london. varför baltic? jo, bland annat kom tallow ofta från östersjöområdet. man gjorde nog vanligen ljustalg av djurkadaver tror jag och om det skulle vara fint tillsatte man tallolja som gav en angenäm doft. det gick åt stora mängder av ljustalg förr i tiden.

 • http://norah4you.wordpress.com Inger E(norah4you) Johansson

  Vad kan det ha varit för olja som finns noterad tillsammans med kryddor, ris och salt i SDHK nr 41784 från 14 april 1378 som mottagit i Stralsund av rådmän och borgare?

 • Anonym

  Varför nämns inte tjärbloss?

 • Manne Monvall

   kanske blev det vandalernas konung senare efter typ 1700-tal?, när Gustav Wasa dock började kalla sig Vendernas konung(bla) var det för att Kristian Tyrann(om jag inte minns helt fel) kallade sig bla Götars och Svears konung

 • Anonym

  Folk förändras! Raser blandas! Gud så hemskt.

 • Anonym

  Tycker det är tråkigt att det ska vara så ängsligt.
  Det finns förresten ortsnamn långt upp i landet som anses innehålla gotiska ord, ex. gotiskans aihts som betyder egendom.

 • Anonym

  En sak som möjligen kan ledas till norden är namnet Alrik/Alarik som är ett fornnordiskt namn & detta namn kan ledas till Skandinavien. Då Visigoths kungarna hette Alarik I & II. Det är inte helt omöjligt att en del utav goterna kan ha haft påbrå ifrån Skandinavien, frågan är dock vart deras ursprung är ifrån. Gotland har pekats ut som en kandidat, likaså Västergötland & Östergötland.

  Men att Harrison avvisar att Goterna skulle ha härstammar ifrån Sverige, förvånar mig. Jag veterligen vet att man skall ta muntliga legender med nypa salt, men ej heller avvisa dem som mytomani.  Låt oss hålla en öppen diskussion tills mer fakta har presenterats i debatten. I denna debatt ryms också tesen att Goterna kan ha härstammat ifrån Skandinavien.

  Det ända vi kan göra , om man nu inte vill gå på det skriftliga är att man börjar arkeologiska undersökningar både i Europa, men likaså Sverige för att möjligen kunna bevisa/dementera frågan.

 • Anonym

  PKU-provet är frivilligt, båda föräldrarna måste godkänna att provet tas på det nyfödda barnet. Provet kan sedan förstöras, antingen genom att vårdnadshavarna ber om det, eller genom att man själv efter myndighetsdagen begär det. Om nu ett prov på nyanlända till Sverige ska tas borde en sådan frivillighet rimligen gälla även dem, varför hela din poäng skulle gå förlorad. Provet tas för övrigt för vård och behandling, samt för forskning. Polisen har vid relativt få tillfällen fått tillgång till proverna och då måste de begära ut ett visst prov utifrån misstankar. Det vanligaste skälet till att polisen använder proverna är vid identifiering, t.ex. vid Tsunamikatastofen 2004. Det är för övrigt inget avancerat register utan blodproverna är endast märkta med moderns namn och födelsedatum för resp. barn.

 • Anonym

  Ja, de 15% utrikes födda (största andelen i Finland) har i grunden förändrat hela det svenska folket så att man kommer att skriva om historieböckerna. Eller nä förresten, tror inte det…

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=614510596 Magnus Palm

  Stjäla någons etnicitet?

  Exakt hur går detta till?
  Om vi säger att du är finsk och jag helt plötsligt börjar kalla mig för finsk (jag kanske har flyttat dit eller liknande), på vilket sätt är detta då stöld?
  Du blir ju inte mindre finsk för det? Möjligen att du kanske tycker att begreppet ”finsk” börjar urvattnas, men det är ju enbart upp till dig och hur du uppfattar dig själv.
  Begrepp som etnicitet och framförallt nationalitet känns  väldigt 1800-tal. Vad spelar det för roll egentligen?Är det inte upp till var och en att lösa sina egna identitetskriser? 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=614510596 Magnus Palm

  Men när svenskar flyttar utomlands pratar ju alla om hur vi ”berikar” och ”främjar” kulturen när svenskar vägrar ”assimileras” ? Hur går det ihop? Svensken själv är dåligt på att ta seden dit hen kommer.

  Det ska firas midsommar, det ska jagas land och rike runt efter kaviar, det ska ätas svenskt godis, det ska läsas svenska nyheter m.m. m.m. m.m. 

  Det ligger väl ganska djupt rotat hos ”svensken” att man är nyfiken på andra kulturer och att man gärna tar till sig dem. Det största ”hotet” mot den ”svenska kulturen” är snarare USA och i viss mån Storbritannien. Inte småbarnsfamiljer från mellanöstern/afrika.

 • Anonym

  Som Genuin Svensk borde man väl kunna läsa innantill? Så här skriver den gode Dick – rätt eller fel:”Några av dem kan förvisso ha gjort detta (vi vet ju att Skandinavien
  hade nära relationer med romarriket och dess folk), men eftersom hela
  historien om utvandring träder oss till mötes i form av sagor med
  politiskt laddat innehåll är det omöjligt att veta något med säkerhet.”Samtidigt måste du medge att det är kul att Dick tar sig tid att skriva den här bloggen? Vad man än tycker i olika sakfrågor så skulle diskussionen och kommentarerna vara omöjliga utan Dicks bloggar i olika ämnen.

 • Anonym

  ”Finnar och Svenskar har alltid benämnts utifrån etnicitet även när Finland var en del av Sverige”.Aha, jag som trodde att idén om en finsk nation och en finsk etnicitet i modern mening skapades på 1800-talet av fennomanerna? ”Svenskar kunna vi icke vara. Ryssar vilja vi icke bliva. Låt oss bliva finnar.”Du kan ju notera att ovanstående citat visar att på 1700-talet kunde man utan problem tala finska, hålla sig ren genom att bada bastu och samtidigt vara En Genuin Svensk. Det var först under den senare delen av 1800-talet som man i Sverige kopplade det svenska språket till den svenska etniciteten. Det var även då man skulle tvångsförsvenska samer och skogsfinnar.

 • Anonym

  Du tänker på alla dessa kristna som väller hit från de krigsdrabbade Syrien och Irak? Tydligen är de anhängare av något slags avfällingslära från judendomen om en timmarmansson från Israel som är i det närmaste socialist och gör uppror mot myndigheterna.Dessa konstiga Mellanöstern-religioner har verkigen inte i Sverige att göra! Möjligen kan käringar i Linköping och Skara syssla med det där. Men lämna oss svenskar i fred inför midvinterblotet!

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=614510596 Magnus Palm

  Hehe. Jag ser inte att han kallade dig för rasist?

  Jag älskar när rasisterna själva drar rasistkortet.Det är skönt när man själv slipper göra det.

En flyktingbåt kapsejsade under natten till söndagen på libyiskt vatten, omkring 21 mil från den italienska ön Lampedusa. medelhavet

Flyktingbåt kapsejsade – upp till 700 överbord

Utanför Lampedusa. Endast 28 räddade hittills, enligt BBC.

”Har sett hundratals kroppar”

Journalist på Times of Malta har talat med vittnen.

Stort tryck på kvinnojourerna

hårdare än någonsin

”Tvingas neka kvinnor och barn varje dag”.

Lukasjenko inför böter för arbetslösa

De som inte betalar riskerar att gripas.

”Pengar bör gå till
byar i Rumänien”

BRÄNNPUNKT

FP: Fel satsa pengar här i Sverige.

Här smakar Istanbul som allra bäst

guide

"Makalös mat är alltid nära."

Ny SvD/Sifo: Årets bästa siffror för MP

mätning

Inget parti gynnat av budgetfokus.

Clarkson talar ut
om Top Gear-bråket

hade det stressigt

”Allting gick fel”.

”Mannen är norm och kvinnan är avvikare”

intervju

Anna Kinberg Batra i Expressen.

Flera halshuggna i Boko Haram-attack

kamerun

Minst 19 människor dödades.

”Ej önskvärd” politiker twittrade i Norge

twittrade

Norska UD har bett om en förklaring.

Torka i USA: Gården kan tvingas i konkurs

Kalifornien

Ilska riktas mot bönder.

Torkan drabbar allt levande

Se bilder

Samtidigt fortsätter lyxlivet i Kalifornien.

Sparekonom varnar för populära aktierna

Hemberg: ”Det kan leda rakt ner i diket.”

Bildspecial
Miles är duktig på att ignorera blickar och frågor, tycker inte om att prata om sin sjukdom.<br />
– Han har alltid varit ganska tuff och håller nog mycket inom sig, berättar pappa Jakob Wernerman. 


En vanlig pojke i en gammal kropp

SvD MÖTER: Den enda i Sverige med progeria.

”Måste våga utsätta
affärsidén för kritik”

Affärsbragd

Så resonerar en jurymedlem.

Här är läsarnas tio kandidater

SvD Affärsbragd

Dags att utse 2015 års entreprenör.