Annons
X
Annons
X

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

67 år efter Nazitysklands fall har de styrande i Wien kommit fram till att de inte längre vill ha en gata uppkallad efter en av Hitlers idoler – den ökände antisemiten Karl Lueger. Efter flera års debatt har det nu bestämts att den del av paradgatan Ringstrasse som heter Dr-Karl-Lueger-Ring ska döpas om, skriver Austria Presse Agentur, APA. Det nya namnet blir Universitätsring, eftersom Wiens universitet ligger på gatan.

Karl Lueger var politiker och borgmästare i den österrikiska huvudstaden mellan 1897 och 1910 – ”den störste tyske borgmästaren genom tiderna” enligt Hitler. Han ledde det antisemitiska högerpartiet Christlichsoziale Partei och beskrevs 1910 av socialdemokraten Friedrich Austerlitz som den förste borgerlige politiker som insåg massans betydelse i politiken. Lueger omgavs av en omfattande personkult, var populär hos kvinnor men gifte sig aldrig och hade ett ungdomsförbund som marscherade omkring i uniformer. Hitler var mycket imponerad av Lueger och nämner honom flera gånger i sin bok Mein Kampf.

– Man ska inte låtsas som att det inte finns mörka sidor, säger Wiens kulturråd Andreas Mailath-Pokorny till APA, om stadens historia och beslutet att nu döpa om gatan. Något som inte uppskattas av högerextrema Frihetspartiets ledare Heinz-Christian Strache, som kallar beslutet ”en skandal”, enligt Der Standard. Andra partier välkomnar dock namnbytet, som efterfrågats av Wiens universitet.

En som borde bli nöjd är Nobelpristagaren Eric Kandel som år 2000 fick priset för sina upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet. Född i Österrike gjorde Kandel klart att han absolut inte var en österrikisk Nobelpristagare, utan en judisk-amerikansk. Detta fick Österrikes president att fråga Kandel vad som kunde göras för att ändra hans inställning. Börja med att döpa om Dr-Karl-Lueger-Ring blev svaret. Kandel tyckte det var stötande att Wiens universitet hade den gautadressen.