Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

DES MOINES Seger för Tea party-kandidaterna – som fick mer än hälften av rösterna i omröstningen i Iowa.

Nära 17 000 deltog eller 3000 fler än förra gången. Rösterna fördelades så här:

– Michele Bachmann 4823

– Ron Paul 4671

– Tim Pawlenty 2293

– Rick Santorum 1657

– Herman Cain 1456

– Rick Perry 718

– Mitt Romney 567

– Newt Gingrich 385

– Jon Huntsman 69

– Thaddeus McCotter 35

Alla republikanska kandidaterna var egentligen inte ”officiellt” med i detta låtsasval, främst Romney och Perry. Analyser av resultatet pågår för fullt (kolla: Drudge Report eller Real Clear Politics)  med spekulationer om att Tim Pawlenty kommer att tvingas dra sig ur. Fler röster i Iowa, där han nästan bosatt sig, skulle ha betytt att donationerna flödar in. ”Inga pengar, ingen kampanj” som kommentatorn Mike Murphy (rådgivare till bl a John McCain) iskallt uttryckte det i MSNBC:s valvaka. Att det sedan finns åtskilliga utomstående krafter som påverkar det hela är en annan sak.

Gladast torde Ron Pauls mycket trogna supportrar vara, som nypåkomna aktivisten Dawn Burns som jag träffade i Waterloo.

– Hon har lyckats övertalat sin mamma, berättade Joy Kramer, som är just mor till Dawn och följde med henne för att höra Ron Paul tala.

Efteråt ställde Dawn, Joy och Dawns döttrar Adrean och Zow, gärna upp på bild, i t-shirts som Dawn sytt.

En bild till från korrespondentens tillvaro: rejäl frukost, på menyn står det ”combo”, alltså både ägg, bacon och pannkakor. Smakar utmärkt alltsammans, när solen skiner in i en klassisk diner, inte minst baconskivorna, kanske från grisar på någon lokal farm.