Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Uppgifterna om CBS-korrespondenten Lara Logan är knapphändiga, bara att hon misshandlades brutalt och blev sexuellt ofredad av en mobb i Kairo och att hon är hemma igen efter en sjukhusvistelse.

I väntan på vad Lara Logan själv kan tänkas vilja berätta om sina fruktansvärda upplevelser på Tahrir-torget träder kvinnliga kolleger fram och vittnar om vad som hänt dem – och det framkommer att endast ett fåtal vågat berätta för chefer på hemmaredaktionen

Anledningarna: det rörde det allra privataste och rädsla för att aldrig mer komma ifråga för farliga uppdrag.

Det visar sig att grupper som Committee to Protect Journalists inte kartlägger sexuellt våld mot kvinnliga journalister (men följande klassificeringar är förstås talande nog: Dödade i år, I fängelse, Saknas, Dödade sedan 1992). Kanske blir det ändring nu, Logan sitter nämligen i CPJ:s styrelse och har hjälpt till att samla in pengar till en skadad irakisk journalistkollegas operationer.

I New York Times söndagsbilaga Week in Review togs ämnet upp av inte mindre än tre skribenter. Kim Barker, nu på undersökande ProPublica, påpekar att det är extra värdefullt med kvinnliga reportrar i vissa länder eftersom de kan närma sig kvinnorna.

– Detta är det sista tabut i vårt yrke, skriver  Judith Matloff vid Columbia Journalism School i en blogg på Forbes sajt och fortsätter att lösningen är att förbereda kvinnor på detta det värsta tänkbara. Hon nämner detta: defecate on yourself, keep a deodorant can by the bed (to spray into an assailant’s eyes), don’t get drunk with sources, ensure you’re not followed to your room, push furniture against the door, always work alongside a man in crowds. Some more – wear a whistle but never a ponytail.

En person till blev mer känd än någonsin i kölvattnet av denna historia, numera arbetslöse journalisten Nir Rosen. Han hävdar att Twitter inte lämpar sig för nyanserade tankegångar, men mot det kan invändas att de tankegångar om Logan han gav uttryck var puerila. Den som är intresserad av hela historien – och de låga kommentarerna den gav upphov till – kan göra en egen googling på Nir Rosen Lara Logan. Eller läsa följande om Anderson Coopers intervju med Rosen.