Annons

Världenbloggen

Bertil Lintner

Bertil Lintner

En internationell tankesmedja, som delvis finansieras med svenska medel, har hamnat i rejält blåsväder. Brinnande krig rasar i norra Burma, där regeringsstyrkor med stridshelikoptrar, jaktflyg och tungt artilleri attackerar etniska rebeller och även rent civila mål – men the International Crisis Group, ICG, med högkvarter i Bryssel, tänker ge sin årliga fredsutmärkelse till landets president Thein Sein. Den 4 januari skickade sexton kachinorganisationer som representerar civila samhällen, kvinnogrupper och människorättsaktivister ett öppet brev till ICG med en vädjan om att ompröva beslutet, men fick inget svar. Thein Sein, en f d general, har varit Burmas president sedan mars 2011 och tre månader senare började attackerna i norr. Kachingerillan strider för autonomi inom ramen för en federal union, något som landets militärdominerade regering avvisar. Enligt ICGs website finns Svenska UD och SIDA finns med bland organisationens finansiärer, men det framgår inte exakt hur stort det svenska bidraget är.

Bertil Lintner