Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

I Bahrain rapporteras att landets kung Hamad bin Isa al-Khalifa vunnit titeln som ”Årets medmänskliga person” – och nej, det är inte ett skämt tyvärr.

Den kuwaitiska tidningen al-Sharq som tilldelat kungen titeln säger sig ha talat med tiotusentals personer i arabvärlden och Bahrains kung fick stöd av en överväldigande majoritet. Inget sägs om vilka alternativ som fanns, men enligt Gulf Daily News hyllas kung Hamad för att han ”stärkt demokratins och frihetens grundpelare” och för att han stoppat alla ”fientliga konspirationer” för att minska Bahrains självständighet.

Hur situationen i Bahrain i verkligheten sett ut den senaste tiden har SvD tidigare rapporterat om. En majoritet av landets befolkning är shiamuslimer som styrs av en sunnimuslimsk minoritet, med kungafamiljen i spetsen. Inspirerade av utvecklingen i Egypten och Tunisien demonstrerade tusentals människor för ökad demokrati och regimskifte 2011. Demonstrationerna slogs brutalt ned med hjälp av soldater och stridsvagnar från Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Därefter följde massgripanden av tusentals regimkritiker, stormningar av sjukhus och rapporter om tortyr.

Under det efterföljande året har hundratals regimkritiker fängslats. Demonstrationer och protester har förbjudits och i måndags fastställdes domarna mot 13 av landets kända demokratiaktivister, däribland svensk-bahrainiern Mohammed Habib al-Muqdad och dansken Abdulhadi al-Khawaja. Domarna har kritiserats av människorättsorganisationer och FN-chefen Ban Ki-Moon.

Någon förändring väntar knappast så länge öriket är hemmahamn för USA:s femte flotta och en viktig allierad för Washington. Därför kan kung Hamad uppmana Syriens diktator Assad att lyssna på folket, medan han själv stryper yttrandefriheten i sitt land – och prisas och hyllas av sina fränder.

Läs mer om Bahrain:

Svensk dömd för uppror i Bahrain

• Aktivist i Bahrain får Larsson-pris

• Väst tittar bort från Bahrains protest

Nödrop från läkare i Bahrain

”Hjälp, nu attackerar armén”

Blodig kväll i Bahrain