Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Maktkampen inom det franska högerpartiet UMP ser allt mer ut att leda till en splittring av partiet.

Igår utropades partiets tidigare generalsekreterare Jean-François Copé för andra gången till segrare i det val om partiledarposten som hölls för 10 dagar sedan. Återigen vägrade tidigare premiärministern François Fillon att acceptera resultatet. Han anklagar Copé för att ta makten genom en olaglig kupp och kräver ett omval. Och Fillon får stöd av partiets absolut populäraste politiker – tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Copé vägrar emellertid att ge vika och hoppas kanske att partiet ska tröttna på allt bråk och tvinga Fillon att acceptera Copé som ledare.

Men Fillon är på offensiven. I morse meddelade han att han bildat en ny parlamentarisk grupp i Nationalförsamlingen – ”Rassemblement UMP”. Det är snarlikt namnet på det parti – Rassemblement pour la République – som Jacques Chirac bildade efter en maktstrid 1976 och som senare gick upp i UMP. Fillon meddelar att han kommer att upplösa sin grupp så fort det blir ett omval om partiledarposten i UMP.

Därmed är hotet om en splittring av partiet nu konkret.

– Vi älskar vårt parti, men jag föreslår att vi röstar på nytt. Det är inte för sent att välja visdomens väg, säger Fillon till Le Monde.