Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Kaoset inom franska högerpartiet UMP visar inga tecken på att ta slut, även om det gjordes försök att avsluta striden mellan de två partiledarkonkurrenterna under måndagen.

Först var det partiets tungviktare Alain Juppé som försökte medla mellan François Fillon och Jean-François Copé. Efter tre kvart gav han upp, uppgiften var honom övermäktig.

Senare försökte UMP:s valkommitté göra om tricket från förra måndagen och meddelade återigen att Jean-François Copé vann valet. Nu efter att ha räknat om rösterna.

Och tänk, det var inte alls så som de sade i förra veckan när de tvingades medge att tre distrikt inte hade räknats med i det första resultatet. Då medgav de att Fillon skulle ha fått flest röster om distrikten räknats med. Nu visade det sig i stället att Copés segermarginal ökat från 98 till 952 rösters övervikt.

– Resultatet är klart. Alla måste respektera det, meddelade Copé och uppmanade alla inblandade att välja förlåtelse före splittring.

Men nu var det i stället andra valdistrikt med ”omstridda” resultat som inte räknats med och – Tadaaa! – Fillon var inte alls intresserad av att förlåta.

”Återigen har Jean-François Copé deklarerat sig som ordförande genom en kupp” skrev den tidigare premiärministern i en kommuniké, där han kallade valkommitténs beslut olagligt. Fillon kräver som tidigare ett omval. Och sent på måndagskvällen fick han stöd från UMP:s i särklass populäraste politiker – den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy.

Sarkozy stöder Fillons krav på omval och har dessutom gett honom rådet att gå till domstol. Fortsättning följer…

 

Följetongen fortsätter: Le Monde tisdag 27 november, Figaro måndag 26 november.