Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

När Kinas president Hu Jintao avgår i höst väntas Xi Jinping ta över posten. Han är i dag vice president, ledamot av politbyråns ständiga utskott  och rektor för den centrala partiskolan.

Han har bland annat gjort sig känd för sin tuffa inställning till korruption. I en amerikansk ambassadrapport från 2009, som Wikileaks gjort tillgänglig, beskrivs han som en person som inte drivs av pengar. Och på en konferens 2004 uppmanade han tjänstemän att: ”tygla era makar, barn, släktingar, vänner och kolleger och använd inte er makt för personlig vinning”.

Men nu kommer uppgifter som antyder att hans familj kanske inte har levt som han lärt. I takt med att Xi Jinping stigit i graderna har hans familjs affärsintressen växt. I dag omfattar de mineraler, fastigheter och telekom, enligt Bloomberg, som sammanställt offentliga dokument. Värdet uppgår till miljardbelopp.

Ingenting tyder visserligen på att Xi gjort något för att främja sin familjs affärer eller att han skulle ha gjort något fel, enligt Bloomberg, men det visar ändå att mäktiga politikers familjer kan dra fördel av deras positioner genom det som i Kina kallas för ”guanxi” – nätverk.

Att 59-årige Xi Jinping själv dessutom tillhör det så kallade prinspartiet – ”Tazidang” – som son till en toppledare i kommunistpartiet har säkert också bidragit. Pappan var revolutionsveteran som sedan blev vice-premiärminister.

Att den nya politiska eliten också tillhör landets rikaste innebär framtida utmaningar i ett land där inkomstklyftorna växer snabbt. Att det även oroar kommunistpartiet, som styr enväldigt, blev också tydligt igår. Tillgången till Bloombergs sajt – och artikeln om Xi Jinpings familj – blockerades omedelbart i Kina.