Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

MEXICO CITY Värt en omväg. Tjatig Guide-Michelin-klyscha, förvisso, men den stämmer beträffande Mexico City som myllrar av krogar, gatustånd, caféer, amerikanska kedjor och ett överraskande stort antal japanska restauranger.

Har ätit (igen) på Pujol och kan intyga att Enrique Olveras matlagning överträffar det mesta. Kyparen berättade att kvällens två avsmakningsmenyer (han råder oss att ta en var) är resultatet av en biltur som Olvera gjorde i Oaxaca för att leta nya kombinationer. Han lyckades.

Vidare lunch på Izote i regi av Patricia Quintana som tillhörde pionjärerna i den nya mexikanska matvågen. Kanske mer på gaffel-nivå för att tala Michelinska.

Gjorde ett s k krogsvep i Mexico City vid mitt förra besök i staden, läs här, inte minst tipsen under Dulce Patria. Till saken hör att notan blir betydligt lägre än i Stockholm eller New York, Pujol-menyerna kostar 890 respektive 980 pesos med sex-sju rätter, samt en amuse bouche som består av rykande minimajskolvar och mexikanska sötsaker till kaffet.

Matmuseet intill zócalo är däremot inte värt ett besök, trots denna fina utställning av typiska mexikanska köksattiraljer.