Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Framlidne tv-journalisten Tim Russert brukade klottra Florida, Florida, Florida på en tavla för att understryka var presidentvalet skulle utspela sig.

Barack Obama och Mitt Romney tycks tänka: Ohio, Ohio, Ohio.

Den som lite tid över kan fördjupa sig de bägge kandidaternas tal i just Ohio häromdagen. Etiketterades som en duell om framtidsvisioner, summering i Christian Science Monitor här. NBC:s Chuck Todd noterade på fredagen att arbetslösheten gått ner i Ohio, att den republikanske guvernören John Kasich är mycket impopulär och att Romney kanske inte går hem mer än Obama (som just nu leder i mätningarna i Ohio) bland industriarbetare.

I övrigt: Obama samlar in pengar i New York och Romney i Obamas hemstad Chicago, dit presidenten f ö ska bege sig i helgen enligt denna rapport i Bloomberg. Sedan far han till Mexiko och G-20.

Det pågår något av en återupprättningskampanj av George Herbert Walker Bush, med en dokumentär i HBO, 41. Om valförlusten för nu 20 år sedan säger han dels att han tror att Ross Perot snuvade honom på segern, dels att medierna favoriserade Bill Clinton:

– Bill Clinton … did a great job of campaigning on, uh, that I didn’t get it — I was out of touch, and all o’ that. I know I sound like I’m bashing the press. But there was almost unanimity in the press corps that I should lose, and that they were FOR him. And that makes a huge difference.

På fråga om Ross Perot:

No – can’t talk about him. I think he cost me the election, and I don’t like him. Other than that, I have NOTHING to say.