Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

Det som i Frankrike nu kallas ”tweetgate” rullar vidare. Det började när president François Hollandes flickvän Valérie Trierweiler twittrade och gav sig in i valkampen i staden La Rochelle där Hollandes förra sambo, Ségolène Royal, utmanas av en tidigare partikamrat. Trierweiler uttryckte sitt stöd för hennes motståndare, vilket ledde till rena mediestormen.

Ségolène Royal är en politisk tungviktare, som bland annat var socialistpartiets presidentkandidat 2007. I en tv-sändning igår förklarade hon att hon inte är någon robot och att hon naturligtvis är sårad. Men i dagens nummer av tidningen Libération gjorde hon dock klart att hon inte är besegrad och att hon kräver respekt som politiker.

Samtidigt tog Trierweilers twittrande en märklig vändning, när franska medier igår rapporterade att hennes twitter-konto kapats. Igår lades det nämligen ut ett tweet i hennes namn som hon inte skrivit själv. Det fick svenska TT att påstå att Trierweiler skyllde twittrandet om Royal på att hennes konto kapats. En uppgift som därmed även letade sig in i flera svenska tidningar. Men det stämmer inte. Trierweiler har aldrig förnekat att hon låg bakom tisdagens tweet om Royal. Hennes konto kapades först på onsdagen, och nu är det falska tweetet borttaget.

Både socialisternas partiledare Martine Aubry och premiärminister Jean-Marc Ayrault har uppmanat Trierweiler att vara mer ”diskret”. Andra, som tidigare borgerlige premiärministern Jean-Pierre Raffarin, förklarade för France Inter att det inte var något fel med Trierweilers twittrande: ”Det är frihet. Och friheten skrämmer vänstern.”