Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Det brukar alltid sägas att det är fel att låta politikbevakningen domineras av ”the horse race”, alltså loppet mellan kandidaterna, inte idéerna.

Men Washington Posts Chris Cillizza bjuder på en utmärkt summering av det spännande läget i Iowa och vad varje kandidat måste åstadkomma för att gå vidare. Kort: Newt Gingrich måste bli etta eller tvåa, Ron Paul skulle chockera politiska världen med en seger (mja, kanske inte) och klarar sig till New Hamsphire om han kommer på andra plats, Mitt Romney kan svälja en tredjeplacering om han sedan vinner i New Hampshire. Hela listan här.

Precis som Världen-bloggen påpekade häromdagen viker stödet för Newt. Till en början såg det ju ut som om opinionsuppgången för honom kom lagom till caucus-omgången i Iowa den 3 januari men nu kan han ha blivit offer för något mycket farligt i amerikansk politik – att ”peak too early”.

Bland de mer osäkra inslagen i Iowa finns hur evangelikaler respektive tea party-folk kommer att rösta. Paraplyorganisationen Tea Party Patriots ordnade en utfrågning med ett par av kandidaterna på söndagen och på måndagsförmiddagen skickade de ut följande pressmeddelande:

Washington, D.C. – Today, the Tea Party Patriots, the nation’s largest tea party organization, announced that Newt Gingrich has won their Tea Party Straw Poll with 31 percent of the vote following Sunday night’s Tea Party Patriots Presidential Tele Forum which featured questions by Local Coordinators of Republican presidential candidates Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney and Rick Santorum… 

“An overwhelming number of activists from around the nation showed they are serious about electing a candidate who advances Tea Party principles,” said Jenny Beth Martin, Co-Founder and National Coordinator for Tea Party Patriots.  “Just as in 2010, candidates like Newt Gingrich will need to show they will be fiscally responsible and protect the Constitution in the White House.”

Mer:

– Gingrichs ledning i Real Clear Politics sammanställning krymper, till 8 procentenheter, efter en dykning i senaste PPP-mätningen.

– där går istället  Ron Paul upp i ledningen, 23 procent, 20 för Romney och bara 14 för Gingrich.

– Gingrichs uttalanden i Face the Nation (utskrift här) om att han vill klämma åt icke-valda domare, till och med gripa ”aktivistiska” sådana, väcker en hel del frågetecken – och i vänstern undrar man förstås om han menar att Barack Obama ska strunta i en eventuell HD-dom mot vårdreformen.

– förre senatorn och presidentkandidaten Bob Dole meddelar att han backar Romney, fast själv var han ju (trots all erfarenhet och all humor)  något av samma typ av kandidat – och förlorade.