Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Nuförtiden spelas ”endorsements” ner, men i år när de republikanska väljarna slinker än hit och än dit kanske sådana godkännanden väger tyngre.

Des Moines Register, den ledande tidningen i Iowa med första omröstningen under presidentvalåret, ställde sig på lördagen bakom Mitt Romney.

Ledarskribenterna förklarar att de tagit fasta på hans ”sans, klokhet och omdöme” och summerar:

– He has solid credentials… He stands out especially among candidates now in the top tier: Newt Gingrich is an undisciplined partisan who would alienate, not unite, if he reverts to mean-spirited attacks on display as House speaker. Ron Paul’s libertarian ideology would lead to economic chaos and isolationism, neither of which this nation can afford.

Stöd kommer från ännu ett håll, den alltid skarptungade tyckaren Ann Coulter som egentligen inte gillar Romney något vidare men för allt i världen inte vill ha Newt Gingrich. Här mer av vad hon säger i Fox News och här ett inlägg på hennes egen webbsida med konstaterandet att ”…om ni vill kasta retoriska bomber mot Obama och förlora, då är Newt Gingrich er kandidat”.

Men Newt Gingrich leder fortfarande i mätningarna, med 9,8 procentenheter enligt en sammanställning i Real Clear Politics. Scrolla ner en bit och kolla diagrammet – kurvan har vänt neråt för Newt. Michele Bachmann, Rick Santorum och till och med Jon Huntsman skryter med att det har vänt för dem också, uppåt, men som synes från lägsta tänkbara nivåer…