Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Än så länge är mer en antydan en vändning men tecknen finns där: Newt Gingrich faller i mätningarna.

I en färsk Rasmussen-mätning i Iowa hamnar extalmannen på andra plats, med 20 procent, efter Mitt Romney på 23 procent. Ron Paul nafsar dem i hälarna med 18 procent, medan Michele Bachmann kan räkna med 9 procent, Rick Santorum med 6 och Jon Huntsman med 5 procent.

Och, i en Politico-genomgång konstateras att Gingrich inte tycks ta varningar om ett skarpare läge i Iowa, med bl a negativ tv-reklam, på allvar. I onsdags tog Romney till storsläggan och anklagade Newt för att vara ”zany”. Ett ord som tyda.se översätter med narr, gyckare, pajas, upptågsmakare, dåre. Inga egenskaper man vill ha hos en president, menade Romney.

I skrivande stund råkar jag uppsnappa repliken ”skräcken sprider sig på Washingtons gator” i NPR:s Morning Edition från en konservativ tyckare. Gingrich har många fiender, även internt. Redaktörerna i National Review påpekar att republikanerna har goda chanser att ta både Vita huset och senaten i valet 2012 men varnar:

– We fear that to nominate former Speaker Newt Gingrich, the frontrunner in the polls, would be to blow this opportunity. We say that mindful of his opponents’ imperfections — and of his own virtues, which have been on display during his amazing comeback. Very few people with a personal history like his — two divorces, two marriages to former mistresses — have ever tried running for president. Gingrich himself has never run for a statewide office, let alone a national one, and has not run for anything since 1998. That year he was kicked out by his colleagues, the most conservative ones especially, who had lost confidence in him. During his time as Speaker, he was one of the most unpopular figures in public life. Just a few months ago his campaign seemed dead after a series of gaffes and resignations. That Gingrich now tops the polls is a tribute to his perseverance, and to Republicans’ admiration for his intellectual fecundity.

I demokratiska led spekuleras det i huruvida det vore bra eller dåligt för Barack Obama med en utdragen primärvalsstrid i andra lägret. Dåligt, enligt många, som pekar på att den kandidat som vässas av konkurrensen i primärvalen blir starkare i själva presidentvalet (bevis: Obama själv, 2008).