Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

DES MOINES Vart man är beger sig i Iowa surrar namnen Perry, Newt, Mitt, Santorum, Paul, Michele…

– Det var faktiskt en reporter på BBC som ringde och följde upp ett samtal för ett tag sedan när han var här, berättar Cathy, en servitris på ett stekhus (ska inte säga vilket, köttet var som alltid utmärkt i Mellanvästern, men i övrigt placerade sig måltiden i kategorin Värsta-i-hålor-i-USA).

Under knappt tre veckor till kommer de republikanska kandidaterna att hoppa mellan orterna Ames, Newton, Pella, Waterloo, Indianola, Cedar Rapids etc. som vi alla korrespondenter också besöker vart fjärde år när  väljare i Iowa börjar gallra i kandidatskaran.

Den republikanske partiordföranden i Iowa, Matt Strawn, konstaterade för sin del att Iowa räknas:

– It was a good night for us, sa han i en kommentar om debatten i lördags till Des Moines Register.

Men krog- och hotellägare i Iowa skulle nog ha önskat att den ursprungliga tidtabellen för primärvalen hade hållits, med nomineringsmöten först i början av februari istället för den 3 januari. Nu konkurrerar evenemangen med jul- och nyårsevenemang och man får också känslan att medierna dragit ner på bevakningen i besparingssyfte.

Nedan ännu en bild i serien Korrespondentens övernattningsställen. Tidigare valår har just detta hotell i centrala Des Moins, helt nära det gigantiska delstatsparlamentet, antingen varit fullbokat eller för dyrt.

Ron Paul bodde för övrigt på samma hotell och han såg avspänd ut inför debatten. Han anses ha absolut bästa kampanjorganisationen i Iowa, bl a med löften om skjuts till folk som tänker rösta på honom.