Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

DES MOINES Just nu handlar det bara om Newt, Newt, Newt, alltså den förre talmannen, idéentreprenören och presidentkandidaten Newt Gingrich som leder de flesta mätningar.

Gingrich befinner sig i Des Moines i Iowa, som alla de republikanska medtävlarna utom Jon Huntsman (som hade för litet opinionsstöd för att få vara med i debatten på lördagskvällen). Förhands i ABC här.

Förväntningarna är uppskruvade. Kommer konkurrenterna att försöka mosa Newt? Kommer Rick Perry och Mitt Romney offentligt att framföra samma attacker som de och deras stödtrupper redan gjort i reklamen?

I väntan på debatten sammanställde Politico en lista över ömma punkter hos Gingrich:

– de tre äktenskapen.

– kommentaren att budgethöken Paul Ryans förslag om äldrevården var ”social ingenjörskonst från högern” och därmed lika illa som den från vänster.

– Freddie Mac, det federala bolåneinstitutet som är en favoritmåltavla för konservativa, som Gingrich fått feta konsultarvoden från.

– illegal invandring, där Gingrich antydde att det borde finnas en väg för människor som bott i USA länge, betalat skatt etc., att få stanna, definitivt ”no-no” bland många i partiet.

– poserandet med Nancy Pelosi, demokratisk talman i representanthuset till valförlusten 2010, med ett gemensamt uttalande om växthuseffektens faror.

– individuella mandatet i vårdförsäkringen, alltså det mest hatade inslaget i Barack Obamas reform som Obama-rådgivare hävdar att de hämtat från konservativa tänkare, däribland Gingrich.

– 1990-talet när Gingrich var mäktig ledamot av representanthuset med allt som går att gräva fram  där.

Den här listan tar bara upp det självklara i en förhandsartikel i msm-medierna. Därtill kommer skepsisen bland konservativa kommentatorer och de demokratiska fienderna som har ännu mer i bakfickan. Förre kongressdemokraten Byron Dorgan hade tagit med sig ett brev från Gingrich som han citerade ur i ett samtal med MSNBC:s Ed Schultz. I brevet manade Gingrich partikamrater att använda mycket nedsättande ord om motståndare, som ”sjuk”, ”patetisk”, ”korrupt”, ”en skam”. Detta var, enligt Dorgan, början till de oförsonliga attityderna i politiken idag och borde sig diskvalificera Gingrich från presidentvalracet.