Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Åter i Washington-kitteln efter några dagars bortavaro. Under tiden har Newt Gingrich befäst sin ställning som ”front-runner”, poserat med Donald Trump och bannats av Karl Rove i Fox News – i klump med övriga republikaner som hörsammat nämnde Trumps inbjudan till debatt.

I senaste Gallup-mätningen (nationell dito) ökar förre talmannen sin ledning, till 37 procent, medan Mitt Romney ligger kvar på samma siffra, 22 procent, som i början av november. Ron Paul är avlägsen trea, 8 procent, därnäst Rick Perry, Michele Bachmann, Rick Santorum och Jon Huntsman.

Insiders i politiken tror inte sina ögon och öron. Vassast i repliken bland vanliga pundits är Joe Scarborough som upprepade gånger i tisdagens Morning Joe kallade Newt för en ”bad person” som demoniserar sina politiska fiender (länk till referat i The Hill). Wall Street Journals Gerald Seib ägnade sin krönika i tisdagstidningen åt Newts uppgång och gissade att main-stream-republikaner i Washington tänker ungefär så här:

Hey, Newt Gingrich could actually win the nomination!

But he probably won’t.

Den sista av punkterna i Seibs analys går ut på att Newt Gingrich aldrig lyckats bryta mönstret att begå ett slags harakiri, ”rhetorical self-destruction”, men hittills har primärvalsväljarna översett med egendomliga uttalanden om barnarbete, illegal invandring och att han inte varit lobbyist.