Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Detta kommer rätt högt på listan över icke-överraskande-nyheter: Barack Obama ställer upp i presidentvalet 2012.

Han väntas skicka in pappren snart, kanske redan på måndag. Kampanjen har slagit upp bopålar i centrala Chicago och veteraner från 2008, som strategen David Axelrod, är på plats.

Under de kommande veckorna ska Obama turnera i landet för att tigga kampanjmedel. Alla utgår från att han har uppställt målet 1 miljard dollar. Här mer info från Politico.

Under det just gångna första kvartalet var det republikanska kongresskvinnan Michele Bachmann från Minnesota som ledde pengaligan i andra lägret, med lite över 2 miljoner dollar (vilket var mer än Mitt Romney som toppar de flesta opinionsmätningar i det minst sagt stora fältet potentiella kandidater).

Bachmann är Tea party-rörelsens inofficiella ledare i kongressen och stärker gradvis sin ställning med nedslag på olika håll, som i helgen i Arizona. Sarah Palin däremot tycks ha trappat ner och inte alls vidtagit de förberedelser som krävs, t ex kontakter med partihöjdare i stater som Iowa. Men hennes Facebook-vänner tycker att hon är självskriven.

I helgen har Obama och kongressrepublikanerna haft täta överläggningar om budgeten. Om inget görs före midnatt på fredag tar klubbade medel i Uncle Sams kassa slut. En ”government shutdown” vore förstås dramatisk här i Washington och lokaltidningen Post besvarar frågor om det hela här.

Men, tisdag blir också en viktig dag, det är då republikanerna ska lägga fram sitt budgetförslag för nästa år med de utlovade jättenedskärningarna.