Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON De flestas ögon är förstås riktade mot Egypten även i USA, men det betyder inte att 2012-planeringen avstannar.

Senaste skvallret: uppbackare av Jon Huntsman börjar sondera terrängen och satte just igång kampanjinsamlingen i en så kallad pac.

Han må vara skicklig och komma från en konservativ delstat men välkänd är han ju inte. Detta är bara ett tecken på hur spretigt det potentiella republikanska startfältet är när bara ett år återstår till de första primärvalen 2012.

Washington Posts Chris Cillizza listade åtta tänkbara kandidater och deras svagheter i måndagstidningen. Men, trots allt ligger Mitt Romney bäst till. Han är skicklig på att dra in pengar och har ägnat ett par år åt att bygga upp kontakter under ett flitigt turnerande ute i landet, som nedan t h om Marco Rubio som segrade i senatsvalet i Florida i november.

– Du måste höra till pressen, sa han till mig när han såg pennan och anteckningsblocket, som tillsammans med mikrofoner och tv-kameror är attribut amerikanska politiker uppmärksammar.

Draget att utse Huntsman, som tidigare var guvernör i Utah, till ambassadör i Peking påstås ha varit medvetet för att se till att han försvann från hemmaarenan.

Huntsman befann sig förstås i Washington under den kinesiske presidenten Hu Jintaos besök nyligen.

Att Barack Obama inte utesluter en kandidatur visade han då i följande replik, bara halvt på skoj:

– Och jag är säker på att hans förmåga att samarbeta så väl med mig kommer att bli en fantastisk tillgång i vilket republikanskt primärval som helst.