Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON ”Jag kom att tänka på Julian Assange som en figur i en Stieg Larsson-thriller – en man som skulle kunna förekomma som hjälte eller skurk i någon av de megastorsäljande svenska böckernas blandning av hackares motkultur, konspirationsteorier på högsta ort och sex både som tidsfördriv och övergrepp”.

Det är chefredaktören i New York Times, Bill Keller, som beskriver Wikileaks-grundaren på detta sätt i veckans söndagsmagasin. Den långa artikeln om tidningens sätt att hantera det gigantiska hemliga diplomatiska materialet är egentligen förordet till en e-bok som utkommer den 31 januari, Open: Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy.

Läsning för alla som är intresserade av medier – dessutom med inblickar i hur amerikanska beslutsfattare utövar påtryckningar mot misshagliga redaktörer.

Assange svarade själv så här på den kritiska framställningen, enligt Independent:

”NYTimes does another self-serving smear. Facts wrong, top to bottom. Dark day for US journalism.”