Annons

Världenbloggen

Karin Henriksson

Karin Henriksson

WASHINGTON Baby Doc befinner sig fortfarande i Port-au-Prince och hans skugga ”svävar över landet som en ond ande”, skriver Amy Wilentz, som följt Haiti länge, i en artikel i The Nation om återvändande diktatorn Jean-Claude Duvalier.

Dagarna går utan svar på frågorna: Vilka två kandidater ska möta varandra i en andra valomgång? När ska detta val ske? Har regeringspartiet manat sin kandidat Jude Célestin att dra sig ur? När dyker Jean-Bertrand Aristide upp?

Tiden börjar bli knapp. Den nuvarande presidenten René Prévals mandatperiod löper ut den 7 februari. Miami Heralds korrespondent Jacqueline Charles förklarade turerna häromdagen, medan en av de haitiska nyhetskällorna, Radio Métropole Haiti, beskriver hur fler och fler i omvärlden manar landets valkommission att snarast tillkännage datum och kandidater i enlighet med rönen om resultatet i en rapport från OAS. I så fall blir det tidigare första damen Mirlande Manigat och musikern Michel Martelly, känd under artistnamnet Sweet Micky, som tävlar om presidentposten. Den senare torde sitta i möten som är intensivare än detta, när jag träffade honom före presidentvalet i slutet av november, med närmaste rådgivarna i villan i Pétionville.

På söndagen kommer USA:s utrikesminister Hillary Clinton (som firade försenad smekmånad i landet efter giftermålet med FN:sändebudet och expresidenten Bill) att bege sig till Haiti, enligt en kommuniké från amerikanska UD. Om nu inte händelseutvecklingen i Egypten ändrar planeringen är det meningen att hon ska träffa Préval som alltså kan vänta ytterligare påtryckningar.

Haitis öde togs upp på World Economic Forum i Davos där en ny rapport presenterades med slutsatsen att tillväxt på 6 – 8 procent vore möjligt under de rätta omständigheterna. Och, rätta omständigheter är det dessvärre sällan i Haiti…