Annons

Världenbloggen

Jesper Sundén

Jesper Sundén

I höstas publicerade den ugandiska tidningen Rolling Stone bilder och namn på homosexuella under rubriken ”Häng dem”. Igår mördades en av de uthängda, David Kato, i sitt hem utanför Kampala. Enligt Human Rights Watch såg vittnen hur en man tog sig in i hemmet och slog Kato i huvudet, för att sedan försvinna från platsen.

David Kato var en känd aktivist för homosexuellas rättigheter, aktiv i Smug (Sexual Minorities Uganda), och en av dem som stämde Rolling Stone för hatartiklarna. I början av året dömde domaren Vincent Musoke-Kibuuke tidningen att betala böter till de uthängda och förbjöd samtidigt alla ugandiska medier från att publicera namn och adresser på personer som utpekades som homosexuella.

SvD skrev om Rolling Stone i november och träffade Frank Mugisha, en av dem som stämde Rolling Stone tillsammans med Kato. Han berättade att hetsen mot homosexuella ökade efter att amerikanska evangelister rest runt i landet. Läs Anna Roxvalls artikel här.

Till RFSL, som samarbetar med Smug, säger Mugisha att kampen för mänskliga rättigheter går vidare, trots mordet.

– Hat kan inte stoppa oss.