Annons

Världenbloggen

Tomas Lundin

Tomas Lundin
BUKAREST Slår på rumänska tv-kanalen TVR1 och ser president Traian Basescu som dansar folkdans på gatan i landets tredje största stad Iasi. Han ser inte lycklig ut – men the show must go on. Nationen firar 1859 års samgående mellan Furstendömet Moldavien och Valakien till Rumänien.
På gatorna i Bukarest marscherar under tiden tusentals pensionerade officerare i protest mot sänkta pensioner. Stämningen är på kokpunkten. ”Ner med piraten”, skanderar demonstranterna, en anspelning på att Basescu en gång i tiden var sjöman och kapten.
Bakom ilskan ligger en 5.5-procentig ny skatt på pensionerna och nya beräkningsmetoder som enligt facket sänker utbetalningarna med uppåt 60 procent. Och då rör det sig om pensioner på ofta inte mer 2500 kronor i månaden.
Men det är inte bara officerarna som protesterar. Efter två år av djup ekonomisk kris och drastiska nedskärningar är Rumänien ett enda tryckkärl. I förra veckan var det i hela landet demonstrationen mot stigande bensinpriserna. Och under parlamentets sista möte före jul kastade sig en man från plenisalens balkong i protest mot regeringens sparpaket.
Många rumäner börjar nu längta tillbaka till åren under kommunismen och Ceausescus järnhårda hand. I en opinionsmätning av CSOP uppgav i september förra året 49 procent av de tillfrågade att livet under kommunismen var bättre än i dag.
– Minnet är kort, suckar Virgil Ivan som jag träffar på kvällen. Han är en bit över 50, jobbar i dag i det privata näringslivet och minns bara allt för väl hur åren Ceausescu verkligen var: Ett fängelse.