Annons

Världenbloggen

Tomas Lundin

Tomas Lundin
BONN. Nöjeslystna, odisciplinerade och fega. I de tyska medierna haglar det hånfulla kommentarer om dagens unga soldater som framställs som en generation av veklingar. Andra jublar: äntligen slut på den tyska kadaverdisciplinen som i århundraden genomsyrat armén, äntligen soldater som vägrar att blint utföra befäl, äntligen unga män och kvinnor som tar demokratin på allvar.
Det var i november förra året som en grupp kadetter på det tremastiga skolfartyget Gorch Fock vägrade att klättra i riggen omedelbart efter det att en 25-årig kvinnlig soldat störtat från masten och omkommit. Befälet var omänskligt, förklarade de.
Gorch Fock är den tyska marinens ögonsten.  Livet ombord är stenhårt – en mardröm enligt somliga – men man biter ihop. Det har tyska soldater gjort i alla tider. Ända tills nu. Upprorsmakarna som vägrade att klättra upp i masterna skickades omedelbart hem. Formellt rör det sig om myteri, även om tyska försvarsministeriet gör allt för att undvika begreppet.
Affären har nu briserat i knät på försvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg som beskylls för att inte ha informerat parlamentet.  Samtidigt skakas Bundeswehr, den tyska försvarsmakten, av nya avslöjanden: Privata brev från truppen i Afghanistan har öppnats. Och en soldat som omkom i december – officiellt vid vapenvård – ska ha skjutits i huvudet av en kamrat när de lekte med vapen.
Gorch Focks kapten har nu kallats hem och fartyget har satt segel mot hemmahamnen. Men det politiska efterspelet lär fortsätta – inte minst som Tyskland nu går in ett späckat valår med en handfull delstsval, det första redan om fyra veckor i Hamburg.
Karl-Theodor zu Guttenberg från det konservativa CSU är Tysklands politiska ”shooting star”, handlad som tänkbar efterträdare till förbundskansler Angela Merkel. Snabbt har nu fått lära sig att posten som försvarsminister är en katapultstol. Eller som Süddeutsche Zeitung skriver: Bundeswehr är ett monstrum som ingen rår på.