Annons

Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

I natt kom det sorgliga beskedet att den mångåriga SvD-medarbetaren Cordelia Edvardson avlidit. Hennes förmåga att inlevelsefullt och samtidigt balanserat skildra Mellanösternkonflikten var ovärderlig, inte minst i rollen som SvD:s korrespondent i Jerusalem 1977–2006.

Edvardson var, som SvD: kulturchef Martin Jönsson skriver, ”alltid orädd, alltid buren av en drivkraft och en osviklig förmåga att förstå och förklara. Hon drogs till det komplexa och snudd på obegripliga, men hjälpte oss alltid att få insikt. En humanistisk folkbildare, med ett språk som skar igenom all polemik. Hon förstod, hon visste och hon kunde berätta. Men hon strök aldrig medhårs.”

Genom åren kom Cordelia Edvardson även att skriva en mängd understreckare. Den första skrev hon 1976 (om den israeliske militära ledaren Moshe Dayans memoarer), och därefter har hon tacklat ett brett spektrum av komplexa frågor som fördjupat förståelsen av Mellanöstern, under rubriker som ”Israel och samhörighetens höga pris”, ”Leva under stress – exemplet Israel”, ”Vilken terrorist är frihetskämpe?”, ”Media om Mellanöstern – vad är sanning?” och ”Israelernas självbild måste förändras”.

Läs gärna understreckaren hon skrev om ”Palestinas Jeanne d’Arc”, Hanan Ashrawi, här.