Annons

Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Nog för att ordet väl redan har några år på nacken, men låt mig ändå, med hälsning från mediebranschen, föreslå en kandidat till Språkrådets nyordslista: klickraket. Eller också kvällstidningsvarianten: klickmonster. Innebörden torde inte vara svår att gissa, det handlar alltså om fenomenet att vissa sidor på nätet (Youtube-klipp, blogginlägg, nyhetsartiklar) delas och sprids med kraften av en löpeld på Twitter och Facebook; länkar som folk väljer att ”klicka in sig på” i närmast, ja, monstruösa mängder.

För det är ju så – på gott och ont – att man på nätet, till skillnad från traditionella medier, vet exakt hur många besök (”klick”) en viss sida får. Här på svd.se kan vi alltså följa hur många som läst (eller åtminstone tittat på) de olika artiklar som vi lägger upp.

Vissa artiklar har större potential än andra att bli just klickraketer, önskvärda eftersom de blir ”snackisar” som ”leder trafik” till sajten, för att fortsätta tala medialt nyspråk. Men önskvärda också eftersom ett sådant genomslag många gånger kan ses som ett kvitto på att artikeln ifråga träffar rätt, att den tar fasta på något som ligger i luften och lyckas hantera det på ett särskilt värdefullt sätt.

Faktum är att också gamla goda Under strecket ibland bjuder på sådana raketer, eller monster, om man så vill. Så sent som förra veckan slogs faktiskt ett dylikt klickrekord: Håkan Lindgrens understreckare ”Världens största krig är osynligt i medierna”, förra veckans mest lästa artikel på svd.se, har i nuläget rekommenderats mer än 13000 gånger på Facebook och retweetats uppemot 500 gånger. Det är också den understreckare som fått det största antalet klick någonsin på svd.se.

Artikeln hade ett också ett ytterst angeläget ärende: västerländska medier tenderar att värdera omvärldsnyheter enligt kriterier som gör att bilden av världens oroshärdar blir skev. Till exempel konstaterar streckarskribenten att kunskapen om den största pågående konflikten, i Kongo-Kinshasa – tillika ett krig som redan skördat fler människoliv än Vietnamkriget på sin tid – är skral, för att inte säga obefintlig. Den som känner sig träffad, och det verkar vara många, bör förresten ha glädje av dagens understreckare, där Nina Wilén skisserar huvudlinjerna i just Kongokonflikten: ”Naturrikedomar bakom Kongos tragiska öde”.

Vilka andra streckare har blivit klickraketer på webben, kanske ni undrar? Påtagligt ofta är det artiklar med anknytning till nazismen – andra världskriget och Hitler fortsätter makabert nog att fascinera, vilket Anders Q Björkman nyligen konstaterade i en artikel med anledning av den aldrig sinande bokfloden om ämnesområdet. Annat överraskar mer: den näst mest lästa handlar till exempel om… Falklandsöarna. Och på tionde plats hittar vi en streckare om relativitetsteorin. Tala om ett brett intresse också för det smala!

Här de fem senaste årens mest klickade. Klicka – och: läs!

1. Världens största krig är osynligt i medierna
2. Konflikten om Falklandsöarna ännu inte löst
3. Brottsligt överskattade brottsromaner
4. Negativa tankar bästa vägen till glädje
5. Youtube liknar inget vi har varit med om
6. Felsägningarna som avslöjade SS-läkaren
7. Skulden har hunnit ikapp diplomaterna
8. Östsverige dränkt i ett hav av glömska
9. Hel släkt offer för missbrukad vetenskap
10. Einsteins teori möter största hotet hittills