Annons

Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

Har vår tid en huvudperson? Ett förslag: om det är den omvälvande teknikutvecklingen – internet, datorerna, mobilerna med mera – som är det främsta kännetecknet för det senaste kvartsseklet, ja då kanske man kunde säga att samtiden personifieras av it-världens portalfigurer – en Bill Gates eller kanske i ännu högre grad: Steve Jobs.

Drabbad av cancer avgick Jobs som vd för Apple för några veckor sedan, och i natt kom nyheten om hans död.

”Steve Jobs har gjort tekniken oförutsägbar” var rubriken när Anders Carlsson sammanfattade Jobs karriär i en understreckare i samband med hans avgång i augusti. Redan i slutet av 90-talet skrev Carlsson om Apples framgångsrecept (”Lanseringen av Macintosh som ett vapen mot Storebror” 27/3 1998), och häromåret återkom han till Jobs centrala betydelse för företaget (”Äpplet faller inte långt från Steve Jobs” 28/8 2009).

Läs även understreckare om Apples förvandling ”Från coolt nischföretag till storspelare”, om Ipodens genomslag (”Västerlandets hela kulturarv på fickan”), om formgivningens betydelse (”Inre design talar direkt till kroppen”), om utvecklingen av tjänster som Mobileme och Icloud (”Det globala nätverket tar över”), samt om kampen mellan operativsystemen Windows och Mac OS (”Datorn sätter skriften på undantag”).