Annons

Under strecket-bloggen

Ludvig Hertzberg

Ludvig Hertzberg

I morse kom det dystra beskedet att den ryske journalisten och mångårige SvD-medarbetaren Arkadij Vaksberg efter en tids sjukdom i går avlidit på Sklifosovskijinstitutet i Moskva.

Arkadij Vaksberg föddes den 11 november 1927  i Novosibirsk i dåvarande Sovjetunionen, tog en doktorsexamen i juridik vid Moskvauniversitetet och arbetade som advokat fram till 1973. Därefter var han framför allt verksam som journalist, från 1996 som korrespondent i Paris där han bosatte sig. Han hann även skriva ett fyrtiotal böcker om rysk politik – senast på svenska kom ”Giftlaboratoriet. Från Lenin till Putin – 90 år av politiska mord” (2008).

Svenska läsare känner Arkadij Vaksberg kanske främst som streckarskribent – sedan början av 90-talet skrev han regelbundet understreckare för SvD, ofta med ett oförsonligt ljus kastat mot sprickorna i Rysslands demokratiska fasad. Den sista – ”Vem har makten i Rysslands demokrati?” – publicerades den 14 december 2010.

Inte sällan baserades dessa streckarrapporter på egen forskning och förstahandsinformation – han grävde flitigt i de ryska arkiven när de väl öppnades och hade ett värdefullt kontaktnät. De sensationella fynd som han presenterade i understreckaren ”Die Leander egentligen kamrat Zarah?” 2003 blev en världsnyhet, och hans initierade analyser av rysk realpolitik, korruptionen i Kreml och Stalinkulten har kontinuerligt hört till det mest avslöjande och skarpsynta som svenska medier kunnat bjuda på i ämnet.

Alla Vaksbergs understreckare från 2002 och framåt går att läsa här på svd.se, översatta av Bengt Samuelson – sök på Arkadij Waxberg respektive Arkadij Vaksberg (de skilda stavningarna beror på att transkriberingen av hans namn – Аркадий Ваксберг – moderniserades 2008).