Sportbloggen

Ola Billger

Ola Billger

Det är tolv dagar kvar till EM-premiären mot Ukraina och trots det soliga lägret i Visby svävar fortfarande stora orosmoln över det svenska laget. Resultatet mot Island i kväll spelar inte så stor roll – men nu behöver Erik Hamrén få svar på fem viktiga frågor.

Hamréns lilla armé åkte till Gotland med frågetecknen fladdrande omkring sig i sommarvärmen. Efter några dagars träning, rehab, lekar, leenden och familjefest i Visby har några av dem försvunnit. Men de allra flesta frågorna – målvakten, backlinjen, mittfältet, nian och tian – väntar fortfarande på ett bra svar.

För den som vill slå sig in i en startelva i EM finns ett par chanser kvar – och nu behöver Erik Hamrén få rätt besked av spelarna mot Island på Ullevi i kväll.

1: Vilka ska spela ytterbackar?
En gång var försvaret svensk fotbolls adelsmärke, nu har backlinjen fler luckor än en normal julkalender. Till höger är det fortfarande oklart om det blir Andreas Granqvist eller Mikael Lustig som spelar i EM-premiären. Mikael Lustig är en av Hamréns favoriter men har knappt gjort en match i år efter alla sina ljumskbekymmer och behöver speltid. Andreas Granqvist har en kanonsäsong bakom sig och måste få en chans att spela på den positionen om han ska göra det jobbet i EM. Och på andra sidan straffområdet, ute till vänster, slåss Martin Olsson och Behrang Safari om en plats. Där är Martin Olsson just nu bättre, men ljumskarna krånglar även där och han får vila i kväll. Kanske får Lustig och Olsson chansen mot Serbien istället.

2: Vem ska spela bredvid Olof Mellberg?
Även om Andreas Granqvist kan slå sig in som mittback känns Jonas Olsson som det bästa valet på den positionen. Jonas Olsson har fortfarande inte gjort en tävlingsmatch för Sverige som mittback – och gott om tid tillsammans med kapten Olof Mellberg mot Island skulle sitta bra inför matchen mot Ukraina och Andrej Sjevtjenko.

3: Håller högeraxeln?
Andreas Isaksson är spelklar och står mot Island i kväll. Vid sidan om Johan Elmanders skada är strulet kring Isaksson lagets allvarligaste problem och därför vore det skönt med ett styrkebesked i målet i kväll.

4: Mittfältet?
Det finns hundra varianter att bygga ett mittfält på och det enda man kan vara riktigt säker på är att Sebastian Larsson kommer att spela till höger och att Kim Källström finns med från start mot Ukraina. Troligt att även Rasmus Elm tar en plats. Men nästan alla har 90 minuter på sig att vinna en plats i startelvan eller försvinna till avbytarbänken. Ikväll får Toivonen chansen till vänster – Hamrén vill ha vinnare på planen.

5: Anfallet?
Zlatan kan spela nästan var som helst. Mot Kroatien spelade Zlatan bakom Johan Elmander och det gick lysande. Om Johan Elmander blir frisk ska han spela – men till premiären är det kort om tid. Nu får Markus Rosenberg chansen att vikariera för arbetsnarkomanen Elmander. Frågan är om han tar den: det är vinna eller försvinna.
Det finns länder som har det värre, trots allt: Ukraina har knappt en frisk målvakt – och Italien går till EM under skuggan av en polisutredning. Men det viktigaste beskedet när matchen är slut strax efter klockan 22 i kväll: inga fler skador, tack.

Fler bloggar