Sportbloggen

Johanna Garå

Johanna Garå

– Han är här först, före klockan nio, och är den som åker sist.

Nej, det är inte Wayne Rooney som Sir Alex Ferguson hyllar ovan utan nyförvärvet Javier Hernández.

Och det är förståeligt att Uniteds manager nästan låter lite förälskad när han talar om anfallaren från Chivas. 22-åringen (det är otroligt att han faktiskt fyllt 22!) har med sina sju mål på 13 matcher gjort saknaden efter skadade Rooney så mycket lättare att hantera.

Ett axplock av fullträffarna: här i debuten, här mot Valencia i Champions League, här (det roligaste) i Community Shield mot Chelsea och här (det akrobatiska) mot Stoke.

Chicharito”, som han föredrar att bli kallad, verkat ha smittat halva Manchester med mexikanska sjukan. I hemlandet var han redan den största fixstjärnan, inte minst efter att ha gjort två mål i VM. Han har till exempel fått en egen trallvänlig sång.

Varför kallas då Hernández för ”Den lilla ärtan”? Jo, för att hans fotbollsspelande pappa kallades för ”Chícharo”, ”Ärtan”, för att han föddes med gröna ögon och är ganska kort till växten (169 cm).

Javier Hernández Sr, som har flyttat med sonen till England, spelade också i det mexikanska landslaget men fick ingen speltid under VM 1986. Även ”Chicharitos” morfar Tomás Balcázar spelade för ”El Tri” och gjorde mål i VM 1954.

Snacka om att Unitedanfallaren, som ofta lyfter fram sin familjs betydelse, har fotbollen i blodet.

– Men istället för att känna press motiverade det mig, har han berättat.

Foto: ManUtd.com

Morfar Tomás säger att sonsonens spelstil påminner om hans egen när det gäller huvudspelet och den otroliga spänsten.

– Han är en väldigt lugn pojk, 100 procent professionell. Han dricker inte, han röker inte, och han är inte uppe hela nätterna. När han kommer till Manchester kanske det finns personer som försöker ändra på honom, men om han bara får leva som han alltid gjort så kommer han klara sig. Ibland vill han inte ens gå på bio. Han föredrar att komma hem direkt efter träningen, äta och gå och lägga sig.

”Chicharito” verkar dessutom vara otroligt artig och trevlig mot både fans och journalister. Jag anar att Sir Alex Ferguson uppskattar den här skötsamma sidan av Javi Hernández nästan lika mycket som hans målfarlighet…

Mer inför kvällens match mellan Bursaspor–Manchester United här. Avspark 20:45.

Fler bloggar