Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

I Japan pågår just nu ett ekonomiskt experiment i form av ”Abenomics”, där landet under ledning av premiärminister Shinzo Abe försöker ta sig ur ett par decenniers ekonomisk apati.

Ett av nyckelinslagen är att centralbanken Bank of Japan trycker nya yen i en takt som utklassar alla andra centralbanker inklusive Federal Reserve.

Det är också påpassligt eftersom Japan också behöver finansiera ett gigantiskt budgetunderskott och en statsskuld som nyligen passerade den magiska nivån 1 000 000 000 000 000 yen, eller ett tusen biljoner.

Det motsvarar över 240 procent av BNP.

Regeringens lånebehov är nästan ofattbart stort. För att ersätta gamla skulder med nya och finansiera nyupplåningen måste Japan i år låna en summa motsvarande 59 procent av BNP, enligt Internationella Valutafonden IMF. 

Detta har fungerat så här långt tack vare den låga räntan på japanska statspapper, den tioåriga statslåneräntan ligger på runt 0,6 procent.

Men nu varnar den japanska banken Mizuho för att Bank of Japans ingrepp helt har dödat marknaden för obligationer.

Handeln med statspapper mellan banker och försäkringsbolag har fallit till den lägsta nivån sedan 2004.

”Marknaden för JGB (statspapper) är död med bara Bank of Japan som driver priserna. De här låga räntenivåerna är orsaken till bristen på åtgärder för att förbättra Japans försämrade finanser. Beslutsfattarna tror att de kan fortsätta låna utan problem”, säger Tetsuya Miura på Mizuho, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. 

När Bank of Japan slukat hela marknaden har handeln blivit tunn.

”Det finns i praktiken ingen marknad för statspapper”, säger Nicholas Spiro, på Spiro Sovereign Strategy till Bloomberg.

En annan analytiker varnar för att om och när Bank of Japan minskar sina stödköp så finns det risk för att räntorna stiger, vilket betyder att värdet på obligationerna faller, vilket i sin tur gör det svårare att dra tillbaka stimulanserna. Alltså ungefär samma Moment 22 som USA befinner sig i och som bloggen rapporterade om förra veckan.

Skillnaden är att Japans problem är av en helt annan dimension.

Stigande räntor skulle exempelvis slå väldigt hårt mot Japans banker. Enligt IMF  består japanska bankers tillgångar nu till 25 procent av japanska statspapper. Det är en fem gånger högre exponering mot det egna landets finanser än genomsnittet i den utvecklade världen. Enligt IMF kommer nivån stiga till 33 procent inom fem år.

Nytryckta pengar och statliga stimulanspaket är två delar av Abenomics. Det tredje benet är långtgående reformer av Japans stela ekonomi. Detta har dock, föga förvånande, visat sig svårare än väntat vilket Abe själv medgav nyligen. 

Frågan är vad som händer med förtroendet för Japan om bara de två första visar sig bli verklighet. En inte särskilt vild gissning är att det kommer falla rätt dramatiskt.

Det finns all anledning att hålla ögonen på Japan framöver.

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.