Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

 

Vem hade för några år sedan trott att stigande arbetslöshet skulle mötas med rusande aktiekurser? Att en svensk reporänta på 1 procent skulle kallas för ”extremt hög” och en europeisk BNP-tillväxt på några tiondels procent kallas för ”ljusare tider?”

Välkommen till 2013. Det var året då vi bland annat fick lära oss att dåliga nyheter är bra nyheter och tvärtom. Orsaken var att ännu mer kom att handla om de som tagit över en allt större del av ansvaret för den envist tröga världsekonomin: världens centralbanker.

Nollräntor och nytryckta pengar var fantastiska nyheter för börserna och världens miljardärer. Men det innebar också fortsatt skenande klyftor, begynnande bubblor och instabilitet, liksom tydliga tecken på att ekonomin utvecklat ett svårartat beroende av dessa billiga pengar.

USA:s centralbank Federal Reserve avslutade året med beskedet om att stimulanserna ska fasas ut, även om det sockrades med att det sker gradvis fram till slutet av nästa år och att nollräntorna består under lång tid framöver. Beslutet motiverades med att den så kallade återhämtningen i USA nu är ”stark” inte minst när det gäller jobben.

Äntligen är good news good news igen, jublades det. Substansen bakom denna glädje är statistik som visar att andelen amerikaner som står utanför arbetsmarknaden nosar på de högsta nivåerna på 40-år. Att det kan kallas för goda nyheter är kanske en tydligare illustration än något annat om hur perspektiven förflyttats efter sex års finanskris.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • FN: Klimatflyktingar ska få söka asyl 25 januari, 2020
  FN-beslutet om att klimatförändringar är ett giltigt skäl för att söka asyl lär inte leda till några större flyktingmängder, enligt en svensk expert.
 • Symbolisk gränstrakt mellan liv och död 25 januari, 2020
  Från Bibelns syndaflod till den omskakande nyhetsbilden på Alan Kurdi. Martin Lagerholm läser Per Högselius fängslande essäbok om stranden – en symbolisk gränstrakt mellan land och vatten, men också mellan liv och död.
 • Batteriskandal kostar kommun miljonbelopp 25 januari, 2020
 • Vd:n inför EM-finalen: "På väg mot fullsatt" 25 januari, 2020
  Danmark rök tidigt, några dagar senare dog Sveriges medaljdrömmar och i semifinalen slogs Norge ut.Krister Bergström, vd för handbolls-EM, kan tacka Kroatien för att finalen i Stockholm ändå blir en publikfest.
 • Så vill modehusen sälja in dyra råttväskor 25 januari, 2020
  Kina kliver in i ett nytt år. Högtiden brukar firas storslaget, och även om firandet i år är mer nedtonat än vanligt tar modeföretag chansen att tjäna pengar på särskilda festkollektioner. Men hur ska exklusiva lyxmärken tackla att turen har kommit till ett mindre glamoröst djur i kalendern – råttan?