Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

 

Vem hade för några år sedan trott att stigande arbetslöshet skulle mötas med rusande aktiekurser? Att en svensk reporänta på 1 procent skulle kallas för ”extremt hög” och en europeisk BNP-tillväxt på några tiondels procent kallas för ”ljusare tider?”

Välkommen till 2013. Det var året då vi bland annat fick lära oss att dåliga nyheter är bra nyheter och tvärtom. Orsaken var att ännu mer kom att handla om de som tagit över en allt större del av ansvaret för den envist tröga världsekonomin: världens centralbanker.

Nollräntor och nytryckta pengar var fantastiska nyheter för börserna och världens miljardärer. Men det innebar också fortsatt skenande klyftor, begynnande bubblor och instabilitet, liksom tydliga tecken på att ekonomin utvecklat ett svårartat beroende av dessa billiga pengar.

USA:s centralbank Federal Reserve avslutade året med beskedet om att stimulanserna ska fasas ut, även om det sockrades med att det sker gradvis fram till slutet av nästa år och att nollräntorna består under lång tid framöver. Beslutet motiverades med att den så kallade återhämtningen i USA nu är ”stark” inte minst när det gäller jobben.

Äntligen är good news good news igen, jublades det. Substansen bakom denna glädje är statistik som visar att andelen amerikaner som står utanför arbetsmarknaden nosar på de högsta nivåerna på 40-år. Att det kan kallas för goda nyheter är kanske en tydligare illustration än något annat om hur perspektiven förflyttats efter sex års finanskris.

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Covidhundar sätts in på finländsk flygplats 15 augusti, 2020
  Inom ett par veckor ska hundar sättas in för att upptäcka covid-19-smittade resenärer på Helsingfors flygplats. Forskargruppen bakom arbetet, som sker ideellt, siktar på att utvidga initiativet till fler stora samlingsplatser.
 • Ska Eneroth uteslutas ur S nu? 15 augusti, 2020
  Eneroth är fri att publicera sig var han vill, men det här beslutet har föranletts av gedigen okunskap, usel research och dåligt omdöme. Hade han varit Sverigedemokrat finns risken att han hade uteslutits.
 • TV4 om Northug: "Påverkar inte premiären" 15 augusti, 2020
  Petter Northug har åkt fast för narkotikainnehav och fortkörning.I vinter är han programledare för "Sverige mot Norge" i TV4 tillsammans med Gunde Svan."Vår utgångspunkt är att detta inte påverkar premiären", skriver TV4:s kommunikationschef Charlie Forsberg till TT.
 • SM-guld till Lycke Holm – pappa Stefan i tårar 15 augusti, 2020
  I samma linne som pappa Stefan Holm vann sitt sista SM i 2008 – vann Melwin Lycke Holm sitt första, blott 15 år gammal.Det blev känslosamt, för både far och son.– Jag vet inte varför man springer världsrekord på 30 meter bort till pappa, men det bara blir så, säger Melwin Lycke Holm.
 • Amazon tågar in – så kan priserna påverkas 15 augusti, 2020
  Amazon är på intåg i Sverige. Nu återstår det att se hur mycket prispressare företaget blir.– Amazon är intebilligast på allt, men i många fall kan konsumenten absolut få en billigare prislapp, säger Carl Vult von Steyern, nordenchef på Prisjakt.