X
Annons
X

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

2013 var året då politiker och investerare bestämde sig för att det har vänt i Europa. Eller åtminstone att det inte kan bli värre. 2014 blir året då det kommer att framgå om det finns någon grund för detta i vad som brukar kallas för den verkliga världen. Klart är att även om börserna steg kraftigt under 2013, till och med i ett land som Grekland, känns optimismen lika avlägsen för många européer som ett svenskt guld i sommarens fotbolls-VM. Arbetslösheten är fortsatt skyhög och tillväxten mikroskopisk.

En viktig orsak är att banksektorn är i så dåligt skick, vilket kväver investeringar och nya jobb. Under 2014 ska äntligen locket lyftas på denna svarta lilla låda när Europeiska centralbanken ECB ska genomföra en hälsoundersökning av alla storbanker. För att sanningen om bankerna inte ska skapa panik sattes mycket hopp till den så kallade bankunionen. När den klubbades i slutet av 2013 blev det som ofta i EU-sammanhang: tjusiga ord men lika många frågetecken som svar. Och eftersom banktesten sker först i november riskerar en stor del av året gå åt till väntan.

Detta samtidigt som det fortfarande finns stor osäkerhet om stora länder som Italien och Frankrike.

Det var ECB-chefen Mario Draghi som med sitt löfte om att göra allt som krävs för att rädda euron fick den akuta krisen att utebli under 2013. I brist på alternativ lär han återigen få spela huvudrollen 2014 när trycket kommer öka på att Europa följer efter USA och Japan och sätta fart på sedelpressen.

På grund av föräldraledighet kommer bloggen inte att uppdateras förrän hösten 2014. Alla läsare önskas ett Gott Nytt År! 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • MSF återupptar räddningsarbete på Medelhavet 21 juli, 2019
  Läkare utan gränser (MSF) återupptar sina räddningsinsatser med fartyg på Medelhavet, skriver hjälporganisationen i ett pressmeddelande.Samtidigt riktar organisationen kritik mot EU:s migrationspolitik, som man anser har bidragit till att ett stort antal människor drunknat på vägen till Europa.
 • Ansvarsfull och fertil – då får du bo i Kaxås 21 juli, 2019
  Att Migrationsverket i våras lade ner sin verksamhet i Jämtland innebar ett befolkningstapp på 700 personer. När miljardären Dan Olofsson nu skjuter till pengar för att locka nya invånare till Kaxås finns tydliga önskemål om vilka som ska flytta in.
 • ”Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter” 21 juli, 2019
  Den starka pro-ryska oppositionen kan innebära en koalition med kontroversiella Tymosjenko i dagens parlamentsval i Ukraina, enligt en expert. – Kriget har inte gjort alla till ukrainska patrioter utan snarare fördjupat de redan existerande klyftorna.
 • Presidentparti favorit då Ukraina håller val 21 juli, 2019
  Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, är stora favoriter inför dagens parlamentsval i Ukraina.Valet har stora möjligheter att drastiskt förändra parlamentet, då två nya partier väntas komma in.
 • Ung man död efter knivskärning i Göteborg 21 juli, 2019