Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Att digitala sedelpressar som jobbar på högvarv är lösningen på alla världsekonomins problem tycks nu ha etablerats som en universell sanning.

Förra veckan annonserade ju Japans centralbank Bank of Japan nya så kallade stimulanser som får kollegorna i USA och Europa att se ut som småskaliga amatörer.

Tidigare har det pratats om att centralbankerna borde plocka fram en penningpolitisk ”bazooka”.

Japanska makthavare tycks ha funderat hemma på kammaren och bestämt sig för att hala fram något annat: en moneär luftvärnskanon.

Ska det göras är det lika bra att göra det ordentligt.

Bank of Japans planer innebär att den fram till slutet av 2014 kommer att spendera motsvarande 1 400 miljarder dollar på att stödköpa det egna landets obligationer.

Det innebär att Bank of Japan i slutet av nästa år kommer att sitta på tillgångar motsvarande 60 procent av landets BNP. Det kan jämföras med amerikanska Federal Reserve vars balansräkning vid samma tid väntas motsvara 25 procent av BNP.

Följande diagram är en förklaring till varför. Det kommer från en visserligen par år gammal rapport från banken Societe Generale som dock tycks ha förutspått händelserna i Japan kusligt väl.
Det visar att Japan är i desperat behov av att ständigt hitta köpare till landets statspapper. Läs rapporten här.
Bank of Japans manöver hyllas nu allmänt av den så kallade marknaden.  Det verkar det dock ha uppstått lite oro.
I fredags stoppades handeln med japanska statspapper efter alltför kraftiga kursrörelser.
Är då det som händer i Japan bra eller dåligt?
Det sanna svaret är nog att ingen vet.
Eller som Deutsche Banks strateg Jim Reid uttrycker det:
– Du kommer att kunna läsa strateger försöka förklara vad som är det sannolika resultatet av sådana åtgärder, men den ärliga sanningen är att vi famlar i blindo när det gäller historiska bevis, även om vi går tillbaka århundraden, säger Jim Reid vars teori om världsekonomin går under rubriken: En resa ut i det okända.
Han gör också ett relevant påpekande om det som händer just nu.
– Om det verkligen är så lätt som att trycka pengar hade alla centralbanker gjort det för länge sen, säger han.
Alltså: om det är så smart, varför trycker inte alla bara nya pengar, dygnet runt, året om?
Och om nu 1 400 nya miljarder är briljant, borde inte 14 000 miljarder vara i det närmaste genialiskt? För att inte tala om 140 000 miljarder.
Det som ser för bra ut för att vara sant har en tråkig tendens att också vara det.
Vilket påminner om en annan fråga som den tyska centralbanken Bundesbanks chef Jens Weidmann ställde för några månader sedan:
”Om en centralbank potentiellt kan skapa obegränsat med pengar ur ingenting, hur kan den säkerställa att pengarna behåller sitt värde?”.
Något som tål att funderas på. Men det typen av frågor går förstås inte att ställa.
Det vore ju nästan barnsligt.
(Du kan läsa mer om Japan bland annat här och här).

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.