Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

”USA: Svag jobbsiffra möttes med glädje”.

Den rubriken kunde vi läsa förra veckan. 

Bara tanken på ringlande köer av arbetslösa får alltså Wall Street att fira med tårta och ballonger.

Dåligt är med andra ord det nya bra.

Hur blev det så här skruvat? Orsaken till den så kallade marknadens till synes märkliga reaktion är förstås att om USA:s ekonomi och arbetsmarknad utvecklas svagt betyder det att sannolikheten ökar för att centralbanken Federal Reserve fortsätter med sina stimulanser, det vill säga pumpar ut miljarder och åter miljarder nya dollar.

Före sommaren flaggade ju Federal Reserve och dess chef Ben Bernanke för att stödköpen skulle trappas ned, ett besked som ledde till sådan turbulens och oro på marknaden att han ansåg sig tvungen att göra helt om.

Detta kom som en överraskning, men är kanske i själva verket precis vad som kunde förväntas.

Det menar i alla fall ekonomen Richard Koo, som menar att USA fastnat i en fälla. 

Den ser ut så här:

 

QE trap

När Federal Reserve trycker pengar, på fikonspråk kvantitativa lättnader eller quantative easing, QE, gör det att räntorna pressas ned till mycket lägre nivåer än vad de annars hade gjort. Under de senaste åren har USA:s tioåriga ränta noterat nya bottenrekord. 

Detta har liknats med att pressa ned en badboll under vattenytan.

Så fort Federal Reserve börjar prata om att lätta på trycket, så stiger räntan därför snabbare och fortare än i normala återhämtningar. Under några månader i somras nästan dubblades den tioåriga räntan till 3 procent.

Detta betyder i sin tur en kalldusch för räntekänsliga sektorer i ekonomin som husbyggande och bilförsäljning, och dämpar återhämtningen.

Vilket alltså får Federal Reserve att fortsätta ösa på med nya pengar.

Problemet, säger Richard Koo, är vad detta leder till på sikt. För varje gång höjs insatserna. Den tioåriga räntan ligger nu på runt 2,5 procent. Om och när Federal Reserve nästa gång börjar prata om att sakta ned den digitala sedelpressen så är risken att räntan stiger en bra bit över 3 procent. Vilket slår ännu hårdare mot ekonomin.

Och så vidare.

Glöm hyperinflation, menar Richard Koo. Den verkliga risken med alla monetära stimulanser är att centralbankerna i USA, Storbritannien och Japan försatt sig själva i denna fälla, som det kan bli väldigt svårt och smärtsamt att ta sig ur.

Hur svårt får vi kanske en vink  om när Federal Reserve lämnar sitt räntebesked på onsdag.

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.

RSS Krönikor från Nliv.se

 • Glöm "Pokémon Go" – pandemin gör kort glödheta 11 april, 2021
  Ett glittrande kort av draken Charizard blev en riktig jackpott.Kortsamlare som följde den animerade pokémontränaren Ash Ketchums devis att "fånga flest" kan skatta sig lyckliga när pandemin fått priserna på samlarkort att nå nya rekordnivåer.
 • Drama när kanadensiska rivalerna gjorde upp 11 april, 2021
  Det var svängigt och underhållande när de kanadensiska rivalerna Toronto och Ottawa drabbade samman i NHL-ishockeyn. Svenske Anton Forsberg fick det svettigt i Ottawaburen.
 • Ever Given hålls kvar av Egypten 11 april, 2021
  Fartygen glider återigen genom Suezkanalen – men för det tidigare grundstötta containerfartyget Ever Given, som blockerade kanalen i nära en vecka, är det fortfarande stopp. Egyptiska myndigheter vägrar släppa iväg bjässen.
 • USA larmar: Vild jakt efter det röda guldet 11 april, 2021
  Varma frasiga pommes frites – utan ketchup. Det har blivit allt vanligare i USA där pandemin har förvandlat engångsförpackningarna med rött innehåll till hårdvaluta och restaurangerna desperat jagar sås till sina kunder.
 • Dödligt oväder längs USA:s sydkust 11 april, 2021