Annons

Cervenkas pengar

Andreas Cervenka

Andreas Cervenka

 

Det är som bekant lite kymig stämning mellan USA och Kina just nu, efter att kineserna infört en flygförbudszon i östkinesiska havet.

För ett par veckor sedan kom en annan nyhet som fick rätt lite uppmärksamhet.

Vilket med tanke på vilka konsekvenser det på sikt kan få för relationerna mellan Kina och USA var lite förvånande.

Det var nyhetsbyrån Bloomberg som citerade ett tal av en av de högsta cheferna på Kinas centralbank Peoples Bank of China POBC, Yi Gang.

I talet förklarade han att det inte längre ligger i Kinas intresse att öka sin enorma valutareserv, som nyligen noterade ett nytt rekord på motsvarande 3 660 miljarder dollar, eller mer än Tysklands BNP, skriver Bloomberg.

Därmed kommer även den kinesiska valutan yuanen att tillåtas stiga mer i värde än hittills.

Kina har ju under lång tid medvetet hållit nere värdet på valutan i syfte att främja den egna exporten.

Men Yi Gang förklarade att en stark yuan nu gynnar fler kineser än det skadar.

I praktiken innebär detta att POBC kommer sluta köpa dollar och andra utländska valutor för att förhindra en uppgång för yuanen.

Något som kan få stora konsekvenser på sikt. Det är just interventionerna som gjort att Kina byggt upp sin enorma valutareserv och blivit den största utländska långivaren till USA.

I slutet av september uppgick Kinas innehav av amerikanska statspapper till 1 294 miljarder dollar. Bara Federal Reserve äger mer amerikanska statsobligationer än kineserna.

Så sent som 2002 ägde kineserna statspapper för 181 miljarder dollar. Det handlar alltså om enorma köp varje år det senaste decenniet. Kina har på detta sätt finansierat en stor del av USA:s bytesbalansunderskott.

Om signalerna som kommer från Kina stämmer lär det innebära att denna köpfest inte kommer att fortsätta i samma takt framöver.

Och när samtidigt Federal Reserve förr eller senare drar ned på sina stödköp av amerikanska skuldsedlar försvinner de två största nettoköparna.

Vad kommer det att innebära? Det är omdebatterat. En del menar att det är första steget på mot att dollarn  förlorar sin status som global reservvaluta, med katastrofala följder för USA på sikt.

Andra anser att betydelsen av Kinas dollarköp har överdrivits.

En sak är om Kina slutar köpa. En annan är om Kina kommer att sälja av sina dollarpapper. Klart är att en snabb försäljning skulle få stora konsekvenser. En rapport från Federal Reserve från augusti i år spådde att ett tvärstopp för den utländska utlåningen till USA skulle innebära en kraftig uppgång för statslåneräntan, från 2,9 procent 2014 till 5,5 procent.

Och en annan rapport från den amerikanska kongressen varnade nyligen för att stora kinesiska försäljningar skulle leda till både fritt fall för dollarn och stigande räntor.

Samma rapport påpekade dock att detta framstår som mindre sannolikt eftersom det skulle slå mot värdet på Kinas innehav och även skada landets export till USA.

Men det är ingen tvekan om att relationen mellan Kina och USA är allt annat än harmonisk.

I samband med skuldtaksbråket nyligen så var det också ord och inga visor från Peking.

USA vs Kina lär bli en av de viktigaste ekonomiska matcherna att hålla ögonen på 2014.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen


Andreas Cervenka är SvD Näringslivs krönikör. Har bland annat gett ut boken "Vad är pengar?" Här skriver han om svensk och internationell ekonomi, ofta med fokus på finanskrisen och dess konsekvenser.